Terveyspalvelut ➔ Röntgen ja kuvantaminen ➔

Tietokonetomografiatutkimukset

Tietokonetomografiatutkimuksia teemme radiologian yksikön keskussairaalan toimipisteessä. Kiireellisiä päivystystutkimuksia teemme ympäri vuorokauden. Ajanvaraukset ovat pääsääntöisesti virka-aikana. Kiireellistä hoitoa vaativia päivystyspotilaita tutkitaan usein tietokonetomografialaitteella. Päivystyspotilaiden tutkimukset joudutaan sijoittamaan ajanvarauspotilaiden väliin. Tästä johtuen sinunkin tutkimusaikasi voi joskus myöhästyä.

Tietokonetomografiatutkimus on röntgensäteilyyn perustuva tutkimus. Kuvattavasta elimestä otetaan eri paksuisia leikkeitä. Jodipitoista varjoainetta voidaan antaa joko verenkiertoon tai suun kautta. Kuvausaika on vain muutamia minuutteja, mutta esivalmisteluineen tutkimukseen kuluu pidempi aika. Verenkiertoon ruiskutettu varjoaine saattaa aiheuttaa hetkellisen lämmöntunteen ja metallin maun suussa. Varjoaine poistuu verenkierrosta virtsan mukana. Jos sinulla on jodiallergia, kerro siitä hoitohenkilökunnalle.

Jos tehtävään tutkimukseen liittyy kotona tehtäviä esivalmisteluja, saat niistä ohjeet ajanvarauskirjeen mukana. Vatsan alueen tutkimuksiin liittyy usein veden juominen ruoansulatuskanavan merkkaamiseksi ja varjoainetutkimuksiin ravinnotta olo ennen tutkimusta.


Yhteystiedot

Keskussairaalan toimipiste
Mariankatu 16-20, 67200 Kokkola

Ajanvaraus:
ma-pe klo 8.00 - 15.00
puh: 040 653 4223