Soite ➔ Viestintä ➔

Tiedote 7.5.2020

Ohjeistus vanhemmille Soiten alueen kuntien varhaiskasvatuksen yksiköiden ja koulujen auetessa

Valtioneuvoston tehtyä päätöksen varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen lähiopetuksen jatkumisesta normaalisti 14.5.2020 alkaen, varmistaa Soite yhdessä kuntien sivistystoimien johdon kanssa turvallisen varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kaikille lapsille ja työntekijöille. Kuntien sivistystoimet tiedottavat suoraan vanhemmille päivähoidon ja koulun tarkemmista käytännön järjestelyistä mm. Päikky- ja Wilma-viestein.

Lasten sairastavuudesta ja osuudesta epidemian leviämiseen saatu lisätieto viittaa vahvasti siihen, että toisin kuin kausi-influenssassa, lapset eivät ole merkittävä ryhmä koronavirusepidemian leviämisen kannalta. Lapsiväestö ei näytä juurikaan toimivan tartunnan lähteinä. Lapsiväestö lisäksi näyttää sairastavan uuden koronaviruksen oireettomasti tai vähäoireisena.

Ohjeet koronapandemian aikana kouluissa ja varhaiskasvatuksessa:
  • Myös koulussa noudatetaan huolellista käsi- ja yskimishygieniaa sekä turvavälejä.
  • Välitunnit ja kouluruokailu järjestetään oman luokan tai ryhmän kanssa. Isoja kokoontumisia ei järjestetä.
  • Kouluun tai päiväkotiin ei saa tulla edes lieväoireisena tai sairaana (jos on yskää, nuhakuumetta, ripulia tai oksentelua). Jos lapsi sairastuu koronavirukseen viittaaviin oireisiin, voi olla yhteydessä Soiten lastenpäivystykseen puh. 06 826 4444 (avoinna 24/7) tai Soiten koronaneuvontapuhelimeen puh. 06 828 7499 (avoinna klo 08-20). 
  • Jos lapsi sairastuu päiväkodissa tai koulupäivän aikana, vanhempaan ollaan yhteydessä ja pyydetään hakemaan lapsi kotiin. Tarvittaessa vanhempi tai kouluterveydenhoitaja arvioi tarvitaanko lisäselvittelyjä Soiten vastaanotoilla, Soiten infektiovastaanotoilla (Kokkola, Tunkkari, Kannus) vai Soiten lastenpäivystyksessä.
  • Koronavirustartunnan saaneen on oltava pois koulusta tai varhaiskasvatuksesta vähintään 14 vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, mutta tarvittaessa pidempään. Tarkemmasta ohjeistuksesta perheelle huolehtii Soite. Taudista toipuminen on yksilöllistä eikä siitä ole mahdollista antaa yleistä ohjetta. 
  • Kaikkein vakavammin sairaat lapset voivat Valtioneuvoston linjauksen mukaisesti saada kevätlukukaudeksi 2020 lääkärintodistuksen kuulumisestaan koronariskiryhmään. Näihin lasten riskiryhmiin kuuluu koko Suomessa alle 1 % oppivelvollisista. Pyydämme perheitä olemaan yhteydessä Soiten lastensairaalan lastentautien poliklinikalle, jossa lastenlääkäri kirjoittaa todistuksen lähiopetuksesta vapautumisesta, jos lapsi tai sisarus kuuluu riskiryhmään. Perheen vanhemman kuuluessa riskiryhmään, todistusta lapsen vapautumisesta lähiopetuksesta voi pyytää omalta terveyskeskuslääkäriltäTiedotteet