Soite ➔ Viestintä ➔

Tiedote 30.4.2020

Soite on mukana varmistamassa turvallisen perusopetuksen kouluissa

Suomi on nyt siirtymässä "hybridistrategiaan" koronapandemian jatkovaiheiden hallinnassa. Rajoituksia puretaan niin hallitusti ja turvallisesti kuin voidaan. Pandemiassa meillä ei ole mahdollisuutta valita hyvän ja pahan välillä kuten haluaisimme, vaan pienemmän ja suuremman riskin välillä. Lasten koulunkäynnin aloittaminen kuuluu lievemmän riskin vaihtoehtoihin. Kun jostain on pakko aloittaa, tämä on ehkä parhaita tapoja. 

Valtioneuvoston tehtyä päätöksen perusopetuksesta 14.5.2020 alkaen Soite pyrkii yhteistyössä kuntien sivistysjohdon kanssa varmistamaan turvallisen perusopetuksen lähiopetuksena kaikille lapsille ja työntekijöille kouluissa.

Kaikkein vakavammin sairaat lapset voivat Valtioneuvoston linjauksen mukaisesti jäädä pois koulusta lääkärintodistuksella. Näin on osin tapahtunut jo ennen epidemiaakin ja tässä suhteessa tilanne ei juuri muutu. Syöpäsairaat, elinsiirron saaneet ja vaikeita lihastauteja sairastavat lapset kuuluvat tällaiseen riskiryhmään. Krooniset sairaudet kuten astma, diabetes, reuma ja muut vastaavat eivät ole koronataudin kannalta riskiryhmäsairauksia. 

Riskiryhmien määrittelyn osalta Soite noudattaa valtakunnallista ohjetta, joka tullaan julkaisemaan lähiaikoina. Pyydämme perheitä olemaan yhteydessä Soiten lastensairaalan lastentautien poliklinikalle, jossa lastenlääkäri kirjoittaa todistuksen lähiopetuksesta vapautumisesta, jos lapsi tai sisarus kuuluu riskiryhmään. Perheen vanhemman kuuluessa riskiryhmään, todistusta lapsen vapautumisesta lähiopetuksesta voi pyytää omalta terveyskeskuslääkäriltä.

Lapset ovat hämmästyttävän hyvin turvassa koronataudilta. Vakavat sairastumiset ovat hyvin harvinaisia. Riskiryhmälapsia on kaikissa epidemiamaissa, mutta he puuttuvat vakavasti sairastuneiden listoilta jokseenkin täysin. Heille korona näyttää olevan pienempi riski kuin esim. vuosittain ilmenevät influenssa tai RS-virus. Pohjoismaista Ruotsissa epidemia on pitkällä, muttei vie sielläkään lapsia sairaalahoitoon. Lapset eivät viime tietojen mukaan edes tartuta sairautta kovin tehokkaasti. Tiedotteet