Soite ➔ Viestintä ➔

Tiedote 10.12.2019

Vesisynnytys on nyt mahdollista Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa

Vesisynnytysten suosio on kasvanut Suomessa ja tätä mahdollisuutta on toivottu myös Keski-Pohjanmaan keskussairaalan synnytysosastolta. Soitessa palaute otettiin vastaan innostuneesti ja nyt vesisynnytykset ovat mahdollisia myös täällä.

Veden voima synnytyskivun lievittämisessä ja rentoutumisessa on tiedetty jo kauan. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa onkin jo pitkään käytetty suihkuttelua ja ammekylpyjä synnytyksen avautumisvaiheen kivunlievityksessä. Nyt synnytyssairaalamme kätilöt on koulutettu hoitamaan vesisynnytyksiä, joten meillä on valmiudet tarjota äideille mahdollisuutta myös synnyttää veteen.

Äiti voi sairaalaan synnyttämään tullessaan ilmaista halukkuutensa vesisynnytykseen, mikäli hän on terve ja täyttää tietyt kriteerit:

  • raskaus on sujunut normaalisti ja vauva on kohdussa pää alaspäin
  • raskaus ei ole ennenaikainen eikä yliaikainen
  • synnytys on lähtenyt käyntiin itsestään ilman käynnistäviä toimenpiteitä
  • synnytys etenee normaalisti ja sekä äiti että sikiö voivat hyvin synnytyksen aikana

Vesisynnytys on mahdollista vain silloin, kun ei käytetä epiduraali- tai selkäydinpuudutusta. Vedellä on kipua lieventävä vaikutus ja synnyttäminen veteen on turvallista sairaalassa. Synnytystavan valinta on äidin oma päätös ja vesisynnytys on vain yksi mahdollisuus monista.

Vauvan sydänääniä seurataan vesisynnytyksessä saman ohjeistuksen mukaan kuin normaalissa synnytyksessäkin. Vedessä seuranta tapahtuu langattomilla antureilla. Kätilö tarkkailee myös veden lämpötilaa. Avautumisvaiheessa vesi voi olla lämpimämpää, ei kuitenkaan yli 37 asteista. Ponnistusvaiheessa veden on hyvä olla n. 33–35 asteista.

Amme löytyi ennestään K-PKS:n synnytysosastolta, sillä vettä on käytetty keskussairaalassa jo aiemmin kivunlievitykseen avautumisvaiheessa. Nyt samaa ammetta voidaan käyttää myös vesisynnytyksiin. Tarkoituksena on kuitenkin, että kun synnytysosan remontti valmistuu, otetaan käyttöön myös erityisesti vesisynnytyksiin tarkoitettu amme.Tiedotteet