Soite ➔ Viestintä ➔

Tiedote 5.12.2018

Soite jatkaa ylimääräisiä rokotuspäiviä Kokkolassa ja Kruunupyyssä tuhkarokkotapauksesta johtuen

Lähialueella olleen tuhkarokkotapauksen johdosta Soite on jatkanut toimenpiteitä tuhkarokkoepidemian estämiseksi. Soite jatkaa ajanvarauksettomia tuhkarokotustilaisuuksia alla olevan aikataulun mukaisesti.


Kyseessä ei ole tuhkarokkoepidemia, mutta sen uhka on olemassa. Epidemiauhka on olemassa vielä noin viikon ajan.

Soiten alueella tilanne ei ole aiheuttanut muutoksia asukkaiden arkeen. Kuitenkin Kruunupyyn alhaisen rokotuskattavuuden vuoksi kehotetaan alueen väestön tarkistamaan oma rokotesuojansa ja vahvistamaan se tarvittaessa. Muuten Soiten alueella rokotekattavuus on korkea, eikä erityistoimiin ole aihetta.

Ajanvaraukseton tuhkarokkorokotus (MPR-rokotus) niille, jotka eivät ole altistuneet


Soite jatkaa ajanvarauksettomia tuhkarokotustilaisuuksia perjantaina 7.12. ja maanantaina 10.12. Ajanvaraukseton rokotus on tarkoitettu henkilöille, joilla tuhkarokko-rokote (MPR-rokote) on puutteellinen; eli jos henkilö ei ole saanut lainkaan rokotetta tai on saanut vain yhden rokoteannoksen. Rokotusohjelman rokotuksia ei aikaisteta.

Ajanvarauksettomat tuhkarokko-rokotukset on tarkoitettu kaiken ikäisille asiakkaille.

Rokotuspisteet:

Torkinmäen neuvola pe 7.12. klo 14 – 18 ja ma 10.12. klo 16.30 - 19
Kruunupyyn vastaanotto pe 7.12. ja ma 10.12. klo 16.30 – 19


Koululaiset voivat tarkistaa omat rokotustietonsa kouluterveydenhoitajalta, joka myös rokottaa tarvittaessa.

Rokotesuoja ja omien rokotetietojen tarkistus

Suomessa suurimmalla osalla ennen vuotta 1970 syntyneistä on lapsena sairastettujen MPR (morbilli, parotiitti, rubella) -tautien eli tuhkarokon, sikotaudin ja vihurirokon antama immu¬niteetti. Suomi aloitti rokotukset tuhkarokkoa vastaan vuonna 1975. Vuodesta 1982 lähtien on annettu eläviä, heikennettyjä viruksia sisältävää MPR-rokotetta osana kansallista rokotus¬ohjelmaa. Rokote annetaan neuvolassa 12–18 kuukauden ja 6 vuoden ikäisille.

Yksikin MPR-rokote antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan, mutta jos tiedät ettet ole saanut kahta rokoteannosta tai sinua ei ole rokotettu ollenkaan, niin voit käydä ottamassa rokotteen ylimääräisenä rokotuspäivänä.

Kaksi MPR-rokotetta tai sairastettu tauti antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan, mutta myös rokotuksesta huolimatta voi sairastua tuhkarokkoon lievänä.
Omat rokotetiedot voi tarkistaa omasta terveyskeskuksesta, työterveydestä tai neuvolasta.

Tällä hetkellä ei ole tarvetta poiketa lasten normaalista rokotusohjelma-aikataulusta.

Mikäli rokotussuojasi on puutteellinen, etkä tiedä sairastaneesi tuhkarokkoa, ota yhteyttä omaan terveyskeskukseesi tarkempia toimintaohjeita varten. Tehosterokotteen voi ottaa jos on epävarma omasta rokotesuojasta.

Jos olet altistunut tuhkarokolle ja rokotesuojasi on puutteellinen, ota yhteyttä lasten osalta Soiten lastenpäivystykseen puh. 06 826 4444 ja aikuisten (yli 16 v.) osalta Soiten tartuntatautihoitajaan puh. 0400 145 524.

Mitkä ovat tuhkarokon oireet?

Tuhkarokkoon sairastuneella on ensin korkea kuume ja hengitystieoireita. Silmät ovat usein valonarat. Ihottuma alkaa 3–5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon. Toipuminen alkaa muutaman päivän kuluttua ihottumasta.

Tauti on usein vakavampi aikuisiällä sairastettuna ja henkilöillä, joilla on vastustuskykyä heikentävä sairaus tai lääkitys.

Jos tuhkarokko-oireita ilmaantuu, toimi näin

Jos epäilet tuhkarokkoa, soita omalle terveysasemalle virka-aikana, virka-ajan ulkopuolella lasten päivystykseen puh. 06 826 4444 tai yhteispäivystykseen puh. 06 826 4500 jatko-ohjeita varten. ÄLÄ TULE SOITEN TOIMIPISTEESEEN, VAAN SOITA ENSIN.

Usein kysytyt kysymykset

Soite on julkaissut verkkosivuilla vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin koskien tuhkarokkoa:




Tiedotteet