Soite ➔ Viestintä ➔

Tiedote 29.11.2018

Tuhkarokkotapaus Pohjanmaalla – useita altistuneita

Pohjanmaalla Luodon kunnassa on todettu tuhkarokkotartunta esikouluikäisellä lapsella. Lapsi on ollut perheensä kanssa matkoilla Lähi-idässä, missä hän on todennäköisesti altistunut tuhkarokolle. Alueella on käynnissä tuhkarokkoepidemia.


Altistuneisiin kuuluvat muun muassa lapsen perhe ja perheen lähipiiriä. Tämän lisäksi lapsi on oleskellut tartuttavuusaikana ainakin päiväkodissa, Kokkolan keskussairaalan lastenpäivystyksessä sekä Risöhäll rukoushuoneen pidetyissä seuroissa ja pyhäkoulussa. Mahdollisia altistuneita on kartoitettu eilisestä lähtien ja työ jatkuu edelleen. Tartunnan jäljitykseen osallistuvat Vaasan sairaanhoitopiiri ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, kuntien tartuntatautihenkilökunta sekä valtakunnallisesti THL.

Tuhkarokko tarttuu helposti – oma rokotesuoja kannattaa tarkistaa

Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus. Se tarttuu huoneilman välityksellä ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu.

Tartunnasta ensioireiden alkuun kestää yleensä 9-11 vuorokautta, vaihdellen 7–21 vuorokauteen. Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. Ihottuma alkaa 3-5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon. Jälkitauteina voi ilmaantua bakteerin aiheuttama keuhkokuume tai harvinainen aivotulehdus.

Tuhkarokkoon sairastunut on tartuttava neljä vuorokautta ennen ihottumaa ja neljä vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen.

Mikäli epäilet altistuneesi tuhkarokolle tai matkustat alueelle, jossa esiintyy tuhkarokkoa, tarkista, onko rokotussuojasi kunnossa. Kaksi MPR-rokotetta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan.

Mikäli rokotussuojasi on puutteellinen, etkä tiedä sairastaneesi tuhkarokkoa, ota yhteyttä omaan terveyskeskukseesi tarkempia toimintaohjeita varten. Soiten alueella yhteyttä lasten osalta Soiten lastenpäivystykseen puh. 06 826 4444 ja aikuisten (yli 16v) osalta Soiten tartuntatautihoitajaan puh. 0400 145 542.

Mikäli tuhkarokkoon sopivia oireita ilmaantuu, ota ensin puhelimitse yhteyttä virka-aikana omaan terveyskeskukseen tai päivystysaikana Soiten lastenpäivystykseen (alle 16 v.) (puh. 06 826 4444) tai Soiten yhteispäivystykseen (puh. 06 826 4500) tarkempia toimintaohjeita varten.

Tuhkarokkoa esiintyy parhaillaan epidemian laajuisesti useissa Euroopan maissa, missä rokotuskattavuus ei ole riittävän korkea. Laumasuojan muodostumiseksi MPR-rokotuskattavuuden tulisi olla vähintään 95 % mieluummin, jopa 97 %.

Lisätietoja:
Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen puh. 040 653 4474
Soiten lastentautien ylilääkäri Andreas Blanco Sequeiros puh. 040 653 4002
Soiten lastensairaalan palvelualuejohtaja Heidi Pettersson puh. 040 653 4078


Tiedotteet