Soite ➔ Viestintä ➔

Tiedote 5.12.2018

Tuhkarokko – vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Lähialueella olleen tuhkarokkotapauksen johdosta Soite on jatkanut toimenpiteitä tuhkarokkoepidemian estämiseksi.  Kyseessä ei ole tuhkarokkoepidemia, mutta sen uhka on olemassa.


Soiten alueella tilanne ei ole aiheuttanut muutoksia asukkaiden arkeen. Kuitenkin Kruunupyyn alhaisen rokotuskattavuuden vuoksi kehotetaan alueen väestön tarkistamaan oma rokotesuojansa ja vahvistamaan se tarvittaessa. Muuten Soiten alueella rokotekattavuus on korkea, eikä erityistoimiin ole aihetta.

Mitkä ovat tuhkarokon oireet?

Tuhkarokkoon sairastuneella on ensin korkea kuume ja hengitystieoireita. Silmät ovat usein valonarat. Ihottuma alkaa 3–5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon. Toipuminen alkaa muutaman päivän kuluttua ihottumasta.

Miten tuhkarokko tarttuu ja mille ryhmille se on erityisen haitallinen sairaus?

Tuhkarokko on poikkeuksellisen helposti tarttuva tauti, ja tartunnan saamiseen saattaa riittää pelkkä oleskelu samassa tilassa sairastuneen kanssa.

Tauti voi tarttua jo neljä vuorokautta ennen tuhkarokon aiheuttaman ihottuman ilmestymistä. Tuhkarokko voi tarttua myös neljän vuorokauden ajan ihottuman puhkeamisen jälkeen.

Tuhkarokko on haitallisin raskaana oleville sekä alle vuoden ikäisille lapsille. Tauti on usein vakavampi aikuisiällä sairastettuna ja henkilöillä, joilla on vastustuskykyä heikentävä sairaus tai lääkitys.

Onko tuhkarokko vaarallinen?

Tuhkarokko voi olla vaarallinen pienille lapsille ja rokottamattomille aikuisille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille. Tuhkarokon yleisimpiä jälkitauteja ovat kuumekouristus, korvatulehdus, ripuli, keuhkonkuume sekä hengitysteiden bakteeri-infektio. Tuhkarokkoon liittyvä enkefaliitti eli aivotulehdus tulee noin 1/1000 sairastunutta kohden. Tuhkarokon hyvin harvinainen jälkitauti on SSPE (subakuutti sklerosoiva panenkefaliitti) eli vuosia myöhemmin alkava aivojen yleistulehdus.

Miten pitää toimia jos epäilee sairastavansa tuhkarokkoa?

Jos epäilet tuhkarokkoa, soita omalle terveysasemalle virka-aikana, virka-ajan ulkopuolella lasten päivystykseen puh. 06 826 4444 tai yhteispäivystykseen puh. 06 826 4500 jatko-ohjeita varten. ÄLÄ TULE SOITEN TOIMIPISTEESEEN, VAAN SOITA ENSIN.

Minut on rokotettu. Nyt epäilen kuitenkin sairastuneeni tuhkarokkoon. Miten minun tulee toimia?

Ota yhteys Soiteen puhelimitse (ks. numero edellä) saadaksesi lisäohjeita.

Milloin lapsi rokotetaan tuhkarokkoa vastaan? Pitääkö rokotusta aikaistaa?

Kansallisen rokotusohjelman mukaisesti MPR-rokote annetaan neuvolassa 12–18 kuukauden ja 6 vuoden ikäisille.

Tällä hetkellä alueella ei ole tuhkarokkoepidemiaa, joten kansallista rokotusohjelmaa ei ole tarvetta aikaistaa.

Voiko 6 kuukauden ikäinen lapseni saada MPR-rokotuksen?

Kyllä voi altistustilanteissa tai esimerkiksi ulkomaan matkan takia saatetaan aikaistaa rokotusta. Tällöin rokote on ylimääräinen annos. Jos rokotusohjelma aloitetaan lapsen ollessa alle 12 kuukauden ikäinen, on ohjelmaa muokattava. Lisätietoja saa neuvolasta.

Mistä tiedän onko minut rokotettu?

Omat rokotetiedot voi tarkistaa kätevimmin omasta neuvolakortista, mikäli se on vielä tallessa. Rokotustiedot voi tarkistaa myös omasta terveyskeskuksesta, työterveydestä tai neuvolasta.  Koululaiset voivat tarkistaa omat rokotustietonsa kouluterveydenhoitajalta, joka myös rokottaa tarvittaessa.

Tuhkarokkorokotukset on aloitettu 1-vuotiailla Suomessa vuonna 1975. Kuitenkin on tullut vastaan, että 1970-luvulla syntyneille ei ole annettu ko. rokotetta ja saattaa olla myös MPR-rokotteet antamatta.

MPR-rokotukset on aloitettu vuonna 1982 neuvoloissa eli 1980-luvulla syntyneet ovat hyvin todennäköisesti saaneet rokotteen lastenneuvolassa, jos vanhemmat eivät ole kieltäytyneet rokotuksista.

Armeijassa MPR-rokotus on annettu kaikille vuosina 1986-2000, eli siellä miehet saaneet ainakin yhden annoksen.

Suomessa suurimmalla osalla ennen vuotta 1970 syntyneistä on lapsena sairastettujen MPR (morbilli, parotiitti, rubella) -tautien eli tuhkarokon, sikotaudin ja vihurirokon antama immu¬niteetti.

Mikäli rokotussuojasi on puutteellinen, etkä tiedä sairastaneesi tuhkarokkoa, ota yhteyttä omaan terveyskeskukseesi tarkempia toimintaohjeita varten.

Tarvitsenko kaksi vai yhden annoksen MPR-rokotetta?

Kaksi MPR-rokotetta antaa erinomaisen suojan tuhkarokkoa vastaan. Mikäli sinut on rokotettu kaksi kertaa, rokote antaa suojan tuhkarokkoa vastaan koko loppuelämäksi. Samoin mikäli olet sairastanut tuhkarokon, sinulla on elinikäinen suoja tuhkarokkoa vastaan.

Yksikin MPR-rokote antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan, mutta jos tiedät, ettet ole saanut kahta rokoteannosta tai sinua ei ole rokotettu ollenkaan, niin voit käydä ottamassa rokotteen ylimääräisenä rokotuspäivänä.

Olen raskaana eikä minua ole rokotettu, voinko ottaa MPR-rokotuksen / pitäisikö minun ottaa se?

Ei. MPR-rokotetta ei anneta raskauden aikana. Jos altistut tartunnalle, ota yhteys neuvolan keskitettyyn puhelinpalveluun puh. 06 826 4477 lisätietojen saamiseksi.
Ota yhteys puhelinpalveluun myös, jos olet saanut vain yhden annoksen MPR-rokotetta, olet raskaana ja tiedät altistuneesi tartunnalle.

Mistä saan MPR-rokotteen?

Soite järjestää ajanvarauksettoman MPR-rokotuksen niille henkilöille, joilla tuhkarokko-rokote on puutteellinen; eli jos henkilö ei ole saanut lainkaan rokotetta tai on saanut vain yhden rokoteannoksen.

Ajanvarauksettomat tuhkarokko-rokotukset on tarkoitettu kaiken ikäisille asiakkaille.

Rokotuspisteet:

Torkinmäen neuvola pe 7.12. klo 14 – 18 ja ma 10.12. klo 16.30 - 19
Kruunupyyn vastaanotto pe 7.12. ja ma 10.12. klo 16.30 – 19


Muulloin rokotukset ajan varauksella.

Minut on rokotettu. Voinko kuitenkin sairastua?

Kaksi annosta MPR-rokotetta antaa erittäin hyvän suojan. Yksittäisissä tapauksissa tauti voi tulla lievänä, mutta sairastunut henkilö ei levitä tartuntaa.

Miksi minun pitäisi ottaa rokotus, jos voin kuitenkin sairastua?

Laumasuojan luomiseksi ja heikkojen suojaamiseksi yhteiskunnassa. Jos sairastut rokotuksesta huolimatta, on todennäköistä, että taudinkuva on lievempi ja tartuntariski on huomattavasti pienempi.

Minä tai omaiseni kuulumme riskiryhmään/erityisryhmään (esim. lapset, ikääntyneet, immuunipuolustukseltaan heikentyneet). Miten meidän tulee suhtautua tartuntariskiin?

Jos rokotusta ei voi ottaa perussairauden vuoksi, on vältettävä väkijoukkoja niin kauan kuin tartuntariski on selvästi kohonnut seudulla.

Onko turvallista osallistua suuriin tapahtumiin, kuten esimerkiksi joulutapahtumiin Kokkolan seudulla viikonloppuna ja tulevalla viikolla?


Kokkolan seudulla ei ole tuhkarokkoepidemiaa, joten voit elää aivan normaalia arkea. Rokotekattavuus on tällä seudulla korkea, 96 %.

Onko pakko ottaa rokotus tai vasta-ainehoitoa (immunoglobuliinia)?

Ei. Tartuntatautilain mukaan tuhkarokko on kuitenkin yleisvaarallinen tauti, ja jos olet altistunut tartunnalle etkä ole saanut edellä mainittua hoitoa, sinut määrätään karanteeniin, ensisijaisesti kotiin. Karanteeni ei ole vapaaehtoinen. Tarvittaessa viranomaiset voivat pyytää poliisilta virka-apua, ja silloin karanteeni järjestetään muualla.Tiedotteet