Soite ➔ Viestintä ➔

Tiedote 12.11.2018

Soite ottaa käyttöön lääkeannosteluautomaatit kotihoidossa

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite on käynnistänyt hankkeen, jonka aikana pilotoidaan lääkeannosteluautomaatteja kotihoidossa. Lääkeannosteluautomaatti muistuttaa asiakasta lääkkeen ottamisesta ja välittää terveydenhuollon ammattilaiselle viestin, mikäli lääke jäi ottamatta.

Soitessa on otettu käyttöön Evondos-lääkeannostelulaite, joka koostuu lääkeannostelu-automaatista ja etähoitojärjestelmästä.  Evondos-laite annetaan asiakkaan kotiin ja se ohjaa asiakasta ottamaan määrätyn lääkeannoksen oikea-aikaisesti ja oikeana annoksena, minkä ansiosta asiakkaan vointi ja itsenäisyydentunne kohenevat.

Palvelu mahdollistaa kotihoidon ja vanhustyön hoitomallien modernisoinnin ja vapauttaa hoitajan aikaa muuhun hoitotyöhön. Hoitaja seuraa hoidon toteutumista etähoitojärjestelmän kautta. Hoitajien saavat ilmoituksia mm. lääkehoidon poikkeamista reaaliaikaisesti. Hoitaja voi myös olla yhteydessä asiakkaaseen Evondos-laitteen avulla.

Hyödyt asiakkaalle

Kodinhoidon asiakkaan käytössä voi olla monia erilaisia lääkkeitä, joita annostellaan useita kertoja päivässä. Ei ole aina helppoa muistaa, tuliko lääke otettua. Lääkeannosteluautomaatti poistaa tämän huolen ja huolehtii siitä, että oikeat lääkkeet tulee otettua oikeaan aikaan ja oikeina annoksina ilman, että lääkkeenotto olisi hoitajan aikataulusta riippuvaista tai että asiakas tarvitsee itse muistaa sitä.

Lääkeannosteluautomaatti varmistaa lääkkeen ottamisen oikea-aikaisesti ja neuvoo lääkkeen ottamisessa. Asiakkaan elämänlaatu paranee ja itsenäisyydentunne kasvaa, kun lääkkeen ottamisen hoituu itsenäisesti.

Automaatti on kotona tutussa paikassa, jossa muutenkin vietetään aikaa, kuten vaikkapa makuuhuoneessa tai keittiössä, jolloin asiakas kuulee laitteen antamat ohjeet hyvin ja lääkkeet ovat helposti saatavilla.

Laitteita on hankittu alkuvaiheessa kymmenen kappaletta. Laitteet toimitetaan pilottiin valituille asiakkaille loka-marraskuussa 2018. Vuoden 2019 aikana Soitessa arvioidaan laitteen käyttäjäkokemuksia ja hyötyjä.


Tiedotteet