Soite ➔ Viestintä ➔

Tiedote 28.5.2021

Soite avaa seksuaalista väkivaltaa kohdanneiden Seri-tukikeskuksen

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan naistentautien poliklinikalle avataan seksuaalista väkivaltaa kohdanneiden Seri-tukikeskus 1.6.2021. Seri-tukikeskus palvelee numerossa 06 826 4344.

Seri-tukikeskus on matalan kynnyksen yksikkö, jonne uhri voi hakeutua itse, läheisen kanssa tai viranomaisen ohjaamana. Seri-tukikeskus toimii ympärivuorokautisesti kaikkina viikonpäivinä. Palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia. 

Seri-tukikeskus on tarkoitettu 16-vuotiaille tai sitä vanhemmille uhreille sukupuolesta riippumatta, silloin kun seksuaaliväkivallan kokemuksesta on alle kuukausi. Hoidon saaminen ei edellytä rikosilmoituksen tekoa, mutta hoitajat tukevat tarvittaessa sen teossa.

Tukikeskuksen toiminnan periaate on, että uhri saa kokonaisvaltaisen palvelun samasta paikasta. Tähän kuuluu oikeuslääketieteellinen näytteenotto (kun tapahtuneesta väkivallasta on kulunut alle seitsemän vuorokautta), lääketieteellinen hoito (tarttuvien tautien seulonta ja ennaltaehkäisevä hoito, raskauden jälkiehkäisy, rokotus) sekä psyykkinen tuki traumaattisesta kokemuksesta toipumiseen. Uhri on tapahtuman jälkeen Seri-tukikeskuksen seurannassa vuoden. 

Alle 18-vuotiaista seksuaaliväkivaltaa kokeneista terveydenhuollon henkilöstö on lailla velvoitettu tekemään lastensuojeluilmoituksen. Hoitohenkilöstöä sitoo vaitiolovelvollisuus.


Tiedotteet