Terveyspalvelut ➔ Tartuntataudit ja rokotukset

Tartuntataudit ja rokotukset

Linkki: Kausi-influenssarokotukset Soitessa syksyllä 2021

Linkki: Aikuisten pneumokokkirokotukset sekä kurkkumätä- ja jäykkäkouristusrokotukset Soitessa syksyllä 2021


Koronarokotukset

Koronarokotuksista tiedotamme Soiten koronasivustolla: korona.soite.fi > Koronarokotteet

Ajanvaraus koronarokotuksiin:

 • numerossa 06 828 7488 (puhelinaika ma-to klo 9–15) sekä
 • sähköisessä Omahoito-palvelussa.
Lue lisää Soiten koronasivustolta.

Tartuntatautien ehkäisy ja hoito

Tartuntatautien vastustamistyöhön kuuluu mm.  

 • rokotukset 
 • tartuntatautien ehkäisy ja varhaistoteaminen
 • epidemian selvittämiseksi tai torjumiseksi tarvittavat toimen-piteet
 • tartuntatautiin sairastuneen tai sairastuneeksi epäillyn  tutkimus, hoito ja lääkinnällinen kuntoutus   


Tartuntatautien toteaminen ja hoito

Tartuntatautien toteaminen ja hoito tapahtuu oman alueen vastaanottotiimissä. Tartuntatautien neuvonnasta ja ohjauksesta vastaavat tartuntatautihoitaja ja terveysasemat.


Sukupuolitaudit
Jos epäilet sukupuolitautia, voit ottaa yhteyttä puhelimella oman terveysaseman sairaanhoitajaan. Opiskelijat voivat ottaa yhteyttä myös opiskeluterveydenhuoltoon. Hoito aloitetaan oireiden ja näytteistä saatujen vastausten perusteella. Hoito on kaikille maksutonta.

Lesti- ja Perhonjokilaaksossa sukupuolitautien testaukset ja hoidot voidaan hoitaa myös neuvoloissa. Yhteydenotot neuvoloiden keskitetyn palvelunumeron kautta.

Ainoa tapa suojautua sukupuolitaudeilta on käyttää aina koko yhdynnän ajan kondomia. Lisää tietoa tautien oireista ja tarvittavasta hoidosta saat oheisten linkkien kautta.


Elintarvike- ja vesivälitteinen epidemia

Elintarvike- ja vesivälitteisellä epidemialla tarkoitetaan tiettynä aikana ja tietyllä alueella tapahtuneita sairastumisia, joilla on yhteinen elintarvike- tai vesialtistuslähde.

Jos epäilet sairastumisesi aiheuttajaksi elintarviketta tai talousvettä, voi ottaa yhteyttä terveyskeskukseen oman tiimisi sairaanhoitajaan tai lääkäriin, tartuntataudeista vastaavaan lääkäriin, tartuntatautihoitajaan tai Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon terveysvalvonnan johtajaan (yhteystiedot Linkit-palkissa). Päivystysaikana yhteydenotot yhteispäivystykseen.


Rokotukset 

Kansallisen rokotusohjelman tavoitteena on suojata väestöä tarttuvilta taudeilta rokotteilla. Sosiaali- ja terveysministeriön asetus 421/2004 antaa ohjeet rokotusohjelmasta. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia.

Alle kouluikäiset lapset saavat kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset lastenneuvoloissa. Kouluikäiset ja opiskelijat rokotetaan koulu- ja opiskeluterveydenhoitajan vastaanotoilla. 

Neuvolassa annetaan myös aikuisten perusrokotuksia ja matkalle lähtijän rokotusneuvontaa. Kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ovat maksuttomia.

Rokotusvastaanotto tapahtuu ajanvarauksella. Ajanvarauksen voi tehdä myös sähköisesti.


Lasten ja nuorten rokotukset 

Suomessa lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus saada rokotus yhtätoista eri tautia, niiden jälkitauteja ja pitkäaikaisia haittoja vastaan. Rokotusohjelman rokotusten kattavuus on Suomessa erinomainen ja monet rokotuksin ehkäistävät taudit ovat käyneet hyvin harvinaisiksi tai hävinneet kokonaan Suomesta.

On tärkeää, että lapsuus- ja nuoruusiässä annettuja rokotuksia tehostetaan aikuisiässä.


Aikuisten rokotukset

Aikuisten perusrokotukset tehostetaan työterveyshuollossa, neuvolassa ja opiskeluterveydenhuollossa. Perusrokotukset ovat maksuttomia.

65-vuotta täyttäneet voivat varata ajan rokotusta varten senioreiden terveyspisteestä.

Aikuisten tulee itse huolehtia siitä, että ovat saaneet perussarjana vähintään kolme jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja poliorokotusta.


Matkailijoiden rokotukset

Matkalle lähtijän rokotusneuvontaa antavat tartuntatautihoitaja  ja terveydenhoitajat neuvoloiden puhelinaikoina.

Matkalle aikovan kannattaa ottaa yhteyttä terveyskeskukseen heti, kun matkaohjelma ja aikataulu on selvillä, sillä rokotusohjelman toteuttaminen ja riittävän rokotussuojan kehittyminen voi viedä 1-2 kuukautta.

Yhteydenoton jälkeen terveydenhoitaja  tarkistaa voimassa olevat rokotukset ja tekee matkalle lähtijälle yksilöllisen rokotus-suunnitelman matkan kohteen ja keston mukaan. Tarvittavat rokotereseptit terveydenhoitaja hankkii lääkäriltä. Myös malarian estolääkityksen tarve arvioidaan. Lääkäri kirjoittaa malarian estolääkkeen reseptin.

Rokotukset annetaan neuvolassa, koulu- tai opiskeluterveydenhuollossa.

Neuvolasta saatavat perusrokotukset (jäykkäkouristus-kurkkumätä, tuhkarokko-vihurirokko-sikotauti ja polio) ovat kaikille maksuttomia.

Muiden matkailijan tarvitsemien rokotusten tarve arvioidaan matkakohteen ja matkan keston mukaan. Jos matkalle lähtijä tarvitsee keltakuumerokotuksen, sen hän saa myös neuvolasta. Keltakuumerokotuksen hinta on 51,40 euroa ja se sisältää rokotteen ja kansainvälisen rokotustodistuksen.

Muut tarvitsemansa rokotteet matkalle lähtijä ostaa reseptillä apteekista ja rokotus annetaan neuvolassa, koulu- tai opiskeluterveydenhuollossa.


Kausi-influenssarokotukset  

Kausi-influenssarokotteen saavat ilmaiseksi ne, joiden terveyttä influenssa oleellisesti uhkaa tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävästi hyötyä:

 • Sosiaali- ja terveysalan sekä lääkehuollon ammattilaiset sekä vastaavissa tehtävissä olevat opiskelijat
 • Raskaana olevat naiset
 • Kaikki 65 vuotta täyttäneet
 • Kaikki 6-35 kuukauden ikäiset lapset
 • Sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
 • Vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
 • Varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset


Terveyskeskus järjestää influenssarokotukset marras-joulukuussa ennen influenssakauden alkua.

Henkilöt, jotka eivät kuulu riskiryhmiin tai ovat alle 65-vuotiaita voivat saavat maksullisen rokotuksen lääkärin reseptillä.Rokotusten ajanvarausYhteystiedot

Ajanvaraus koronarokotukseen:


Terveydenhoitaja / Tartuntatautihoitaja
Puh. 0400 145 524

Huom! Ei koronarokotuksiin tai koronarokoteajanvaraukseen liittyvät asiat.

Muiden kuin koronarokotuksen ajanvaraus ja toimipiste on Infektioiden torjuntayksikössä, Kokkolan terveyskeskuksessa
(Mariankatu 28, Kokkola, sisäänkäynti D-ovesta)


Soiten linkit:

Koronarokotukset

Rokotusten sähköinen ajanvaraus

Lastenneuvolat

Terveysasemat