Terveyspalvelut ➔ Synnytys ➔

Naisten klinikka ja osasto 3

Toiminta koronavirustilanteessa

Koronavirustilanne tuo muutoksia Naisten klinikan toimintaan. Huomioithan alla olevan ohjeistuksen ennen käyntiä Naisten klinikalla.

Synnytysosasto

  • Synnytyksessä saa olla mukana puoliso ja yksi tukihenkilö (doula).
  • Synnytysvastaanotto/yliaikaisuuskontrolli: puoliso/tukihenkilö saa olla mukana.
  • Oireeton puoliso/tukihenkilö voi vierailla osastolla klo 10-19 välillä.
  • Perhehuoneita on saatavilla tilanteen mukaan. 
  • Valmennukset ja tutustumiskäynnit järjestetään toistaiseksi etäyhteyden kautta.


 

Äitiyspoliklinikka ja naistentautien poliklinikka: Jos sinulla on flunssan oireita tai olet altistunut koronavirukselle, siirräthän aikasi. Puoliso / yksi tukihenkilö voi tulla mukaan poliklinikalle (seulontaultraäänitutkimuksiin, äitiys-/päivystys-/kontrollikäynneille).


Kaikki synnytysvalmennukset ja tutustumiskäynnit toteutetaan virtuaalisesti netin kautta.
Synnytysvalmennuskurssille (kesto noin 2 h) ja osastoon tutustumiseen (kesto noin 30 min) voi ilmoittautua synnytysvalmennuksen ajanvarauksen kautta.

Tietoa synnytyksestä ja siihen valmentautumisesta löytyy myös Terveyskylän Naistalon nettisivuilta. Imetyksen tuen nettisivuilta löydät ohjeita ja vinkkejä erilaisiin imetystilanteisiin.


Naisten klinikka 

Naisten klinikka tarjoaa laadukasta hoitoa raskaana oleville, synnyttäville ja heidän vastasyntyneilleen sekä naistentautien erikoissairaanhoitoa tarvitseville naisille. Naisten klinikkaan kuuluvat seuraavat toimipisteet: 

  • äitiyspoliklinikka 
  • naistentautien poliklinikka 
  • synnytysvastaanotto 
  • synnytyssalit 
  • osasto 3 


Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa syntyy vuosittain noin 1500 lasta. Toimimme ns. päivystävänä keskussairaalana, eli sairaalassa on päivystävä gynekologi, anestesialääkäri sekä lastenlääkäri ympäri vuorokauden.


Osasto 3

Naisten klinikalla synnytyssalit sekä vierihoito- ja naistentautipotilaiden osasto sijaitsevat yhdessä osastolla 3. Yksikössä hoidetaan kaikki raskaudenvaiheet odotuksesta synnytykseen ja vierihoitoon. Vuodeosastolla hoidetaan lisäksi eri-ikäisiä erikoissairaanhoidon naistentautipotilaita.

Synnytys ja vierihoito

Synnytysyksikkö on avoinna ympäri vuorokauden, ja toimii myös päivystävänä äitiyspoliklinikkana. Päivystysaikana hoidamme myös erikoissairaanhoitoa vaativia naistentautien potilaita.

Synnytyksen avautumisvaiheessa huomioimme synnyttäjien yksilölliset tarpeet. Synnyttäjät voivat käyttää erilaisia luonnonmukaisia kivunlievitysmenetelmiä, kuten lämpöhauteet, amme, akupunktio, roikkuva liina (manipura) tai olla liikkeellä omien tuntemusten mukaisesti. Käytettävissä on myös ympäri vuorokauden erilaiset lääkkeelliset kivunlievitysmenetelmät: kipulääkkeet, ilokaasu, kohdunkaulan-, pudendaali-, epiduraali- ja spinaalipuudutukset. Vesisynnytys on myös mahdollista Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa.

Vierihoito-osastolla on kahden hengen huoneita, joita käytetään joustavasti myös perhehuoneina. Kotiutuminen tapahtuu yksilöllisten tarpeiden mukaisesti, yleensä 2-3 päivän kuluessa.

Perheen toivoessa sekä kotiutumiskriteerien täyttyessä on mahdollista perheen nopea kotiutuminen. Siinä tapauksessa perhe tulee muutaman päivän kuluttua kotiutumisesta kätilöpoliklinikalle kätilön ja lastenlääkärin tarkistusta varten.


Synnytysvalmennus

Järjestämme synnytysvalmennusta netin kautta Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa. Synnytysvalmennus on tarkoitettu ensisijaisesti ensisynnyttäjille ja synnytykseen mukaan tuleville tukihenkilöille. Lasten läsnäolo synnytysvalmennuksessa ei ole toivottavaa. Hyvä ajankohta valmennukseen osallistumiselle on noin raskausviikon 35 jälkeen. Valmennus kestää noin 2-3 tuntia.

Synnytysvalmennuksen tavoitteena on vahvistaa äidin omia voimavaroja ja auttaa valmistautumaan tulevaan synnytykseen. Valmennuksessa käydään läpi synnytykseen valmistautumista, synnytyksen eri vaiheet sekä kivunlievitysvaihtoehdot. Synnytysvalmennusta pitävät synnytyssalissa työskentelevät kätilöt.

Keski-Pohjanmaan keskussairaassa on käytössä nettipohjainen virtuaalisen synnytysvalmennuksen ajanvarausjärjestelmä, johon voit ilmoittautua osoitteessa: www.soite.fi/synnytysvalmennus

Kaikki valmennukset toteutuvat poikkeustilanteessa netin kautta. Ilmoittautuneet saavat sähköpostissa linkin ja klikkaamalla pääset mukaan. Jos osallistut tähän synnytysvalmennukseen, ei ole enää tarvetta erikseen varata aikaa synnytysyksikön virtuaaliseen tutustumiseen.


Virtuaalinen tutustuminen synnytys- ja vierihoito-osastoon

Mikäli olet jo käynyt synnytysvalmennuksessa omassa neuvolassa tai olet uudelleensynnyttäjä, mutta haluaisit tutustua synnytysosaston tiloihin, voit osallistua netin kautta virtuaaliselle tutustumiskierrokselle.


Naistentaudit

Naisten klinikalla tarjotaan laadukasta ja ajanmukaista hoitoa naisen hyväksi hänen elämänkaaren kaikissa vaiheissa. Potilaiden hoito on moniammatillista ja teemme yhteistyötä myös omaisten kanssa.

Naistentautipotilaista suurin osa on leikkauspotilaita. Tavallisimpia leikkauksia ovat kohdunpoisto eri tekniikoilla, laskeumien korjaukset, virtsanpidätyskyvyn korjausleikkaukset ja munasarjoihin tehtävät leikkaukset. Osa leikkauksista hoidetaan päiväkirurgisesti ilman osastohoitoa.  Noin puolet potilaista kotiutuu suoraan leikkausosastolta / heräämöstä joko leikkauspäivänä tai seuraavana aamuna.

Osastolla hoidetaan leikkauspotilaiden lisäksi muita gynekologisia potilaita, jotka vaativat osastohoitoa.

Potilashuoneet ovat kahdenhengen huoneita. Jokaisessa huoneessa on wc ja suihku sekä televisio. Potilaat ruokailevat päiväsalissa tai potilashuoneessa, vointinsa mukaisesti. Osastolle tullessa on hyvä ottaa mukaan omat henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet sekä säännöllisesti käytettävät lääkkeet, kuten insuliinit ja astmasuihkeet. Muut lääkkeet annetaan sairaalasta. Vaatteet ja tossut saadaan osastolta, mutta omiakin tossuja sekä aamutakkia saa käyttää. Kännykän käyttö osastolla on sallittua.

Lääkäri tapaa potilaat päivittäin. Kotiutuminen määräytyy yksilöllisesti hoidettavan sairauden, leikkaustavan ja -laajuuden sekä potilaan toipumisen mukaan. Hoitoaika on keskimäärin 1-3 vuorokautta.Yhteystiedot

Naisten klinikka
Naistentauti- ja synnytysosasto 3 sijaitsee K-PKS:n 2. kerroksessa, a-siivessä (opaskartta).

Osasto 3 / synnytyssali (2 krs.)
puh. 06 826 4355

Äitiyspkl (1 krs.)
puh. 06 826 4332

Naistentautien pkl (1 krs.)
puh. 06 826 4350 tai 040 653 4170

 

Vastuuhenkilöt

Ylilääkäri
Vastuualuejohtaja
Charlotta Frostdahl
puh. 040 653 4313

Osastonylilääkärit

Jari Johansson
puh. 040 653 4349

Elisa Alaviitala
puh. 040 653 4288

Osastonhoitaja
Jessica Wikblad
puh. 040 653 4404

Apulaisosastonhoitajat

Arja Sutinen-Herranen

os, puh. 040 653 4361

Arja Vähäsöyrinki
pkl, puh. 040 653 4013


Sihteeri

Ulla Alanen
osasto
puh. 040 653 4533

Johanna Alatalo, poliklinikka
puh. 06 826 4350

Vierailu

Osastolla on rajatut vierailuajat koronaviruksen takia.

Oireeton puoliso/tukihenkilö voi vierailla osastolla klo 10-19 välillä.

Vastasyntyneen sisarukset voivat vierailla osastolla vierailuaikana klo 14-15 ja 18-19.


Kahden hengen huoneissa pyydetään huomioimaan huonetoverin intimiteettisuoja ja mahdollisuus lepoon.


Nuhaisena tai muuten sairaana vierailulle ei saa tulla.

Löydät meidät Instagramista:


Materiaalit ja linkit