Naisten klinikka ja osasto 3
Toiminta koronavirustilanteessa
Koronavirustilanne tuo muutoksia Naisten klinikan toimintaan. Huomioithan alla olevan ohjeistuksen ennen käyntiä Naisten klinikalla.
Synnytysosasto
- Synnytyksessä saa olla mukana puoliso ja yksi tukihenkilö (doula).
- Synnytysvastaanotto/yliaikaisuuskontrolli: puoliso/tukihenkilö saa olla mukana.
- Oireeton puoliso/tukihenkilö voi vierailla osastolla klo 10-19 välillä.
- Perhehuoneita on saatavilla tilanteen mukaan.
- Valmennukset ja tutustumiskäynnit järjestetään toistaiseksi etäyhteyden kautta.
Äitiyspoliklinikka ja naistentautien poliklinikka: Jos sinulla on flunssan oireita tai olet altistunut koronavirukselle, siirräthän aikasi. Puoliso / yksi tukihenkilö voi tulla mukaan poliklinikalle (seulontaultraäänitutkimuksiin, äitiys-/päivystys-/kontrollikäynneille).
Kaikki synnytysvalmennukset ja tutustumiskäynnit toteutetaan virtuaalisesti netin kautta. Synnytysvalmennuskurssille (kesto noin 2 h) ja osastoon tutustumiseen (kesto noin 30 min) voi ilmoittautua synnytysvalmennuksen ajanvarauksen kautta.
Tietoa synnytyksestä ja siihen valmentautumisesta löytyy myös Terveyskylän Naistalon nettisivuilta. Imetyksen tuen nettisivuilta löydät ohjeita ja vinkkejä erilaisiin imetystilanteisiin.
Naisten klinikka
Naisten klinikka tarjoaa laadukasta hoitoa raskaana oleville, synnyttäville ja heidän vastasyntyneilleen sekä naistentautien erikoissairaanhoitoa tarvitseville naisille. Naisten klinikkaan kuuluvat seuraavat toimipisteet:
- äitiyspoliklinikka
- naistentautien poliklinikka
- synnytysvastaanotto
- synnytyssalit
- osasto 3
Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa syntyy vuosittain noin 1500 lasta. Toimimme ns. päivystävänä keskussairaalana, eli sairaalassa on päivystävä gynekologi, anestesialääkäri sekä lastenlääkäri ympäri vuorokauden.
Osasto 3
Synnytys ja vierihoito
Synnytysyksikkö on avoinna ympäri vuorokauden, ja toimii myös päivystävänä äitiyspoliklinikkana. Päivystysaikana hoidamme myös erikoissairaanhoitoa vaativia naistentautien potilaita.
Synnytyksen
avautumisvaiheessa huomioimme synnyttäjien yksilölliset tarpeet. Synnyttäjät voivat käyttää erilaisia luonnonmukaisia kivunlievitysmenetelmiä, kuten lämpöhauteet, amme, akupunktio, roikkuva liina (manipura) tai olla liikkeellä omien tuntemusten mukaisesti. Käytettävissä on myös ympäri vuorokauden erilaiset lääkkeelliset kivunlievitysmenetelmät: kipulääkkeet, ilokaasu,
kohdunkaulan-, pudendaali-, epiduraali- ja spinaalipuudutukset. Vesisynnytys on myös mahdollista Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa.
Vierihoito-osastolla on kahden hengen huoneita, joita käytetään joustavasti myös perhehuoneina. Kotiutuminen tapahtuu yksilöllisten tarpeiden mukaisesti, yleensä 2-3 päivän kuluessa.
Perheen toivoessa sekä kotiutumiskriteerien täyttyessä on mahdollista perheen nopea kotiutuminen. Siinä tapauksessa perhe tulee muutaman päivän kuluttua kotiutumisesta kätilöpoliklinikalle kätilön ja lastenlääkärin tarkistusta varten.
Synnytysvalmennus
Järjestämme synnytysvalmennusta netin kautta Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa. Synnytysvalmennus on tarkoitettu ensisijaisesti ensisynnyttäjille ja synnytykseen mukaan tuleville tukihenkilöille. Lasten läsnäolo synnytysvalmennuksessa ei ole toivottavaa. Hyvä ajankohta valmennukseen osallistumiselle on noin raskausviikon 35 jälkeen. Valmennus kestää noin 2-3 tuntia.
Synnytysvalmennuksen tavoitteena on vahvistaa äidin omia voimavaroja ja auttaa valmistautumaan tulevaan synnytykseen. Valmennuksessa käydään läpi synnytykseen valmistautumista, synnytyksen eri vaiheet sekä kivunlievitysvaihtoehdot. Synnytysvalmennusta pitävät synnytyssalissa työskentelevät kätilöt.
Keski-Pohjanmaan keskussairaassa on käytössä nettipohjainen virtuaalisen synnytysvalmennuksen ajanvarausjärjestelmä, johon voit ilmoittautua osoitteessa: www.soite.fi/synnytysvalmennus
Kaikki valmennukset toteutuvat poikkeustilanteessa netin kautta. Ilmoittautuneet saavat sähköpostissa linkin ja klikkaamalla pääset mukaan. Jos osallistut tähän synnytysvalmennukseen, ei ole enää tarvetta erikseen varata aikaa synnytysyksikön virtuaaliseen tutustumiseen.
Virtuaalinen tutustuminen synnytys- ja vierihoito-osastoon
Mikäli olet jo käynyt synnytysvalmennuksessa omassa neuvolassa tai olet uudelleensynnyttäjä,
mutta haluaisit tutustua synnytysosaston tiloihin, voit osallistua netin kautta virtuaaliselle tutustumiskierrokselle.
Naistentaudit
Naisten klinikalla tarjotaan laadukasta ja ajanmukaista hoitoa naisen hyväksi hänen elämänkaaren kaikissa vaiheissa. Potilaiden hoito on moniammatillista ja teemme yhteistyötä myös omaisten kanssa.
Naistentautipotilaista suurin osa on
leikkauspotilaita. Tavallisimpia leikkauksia ovat kohdunpoisto eri
tekniikoilla, laskeumien korjaukset, virtsanpidätyskyvyn
korjausleikkaukset ja munasarjoihin tehtävät leikkaukset.
Osa leikkauksista hoidetaan päiväkirurgisesti ilman osastohoitoa. Noin puolet potilaista kotiutuu suoraan leikkausosastolta / heräämöstä joko leikkauspäivänä tai seuraavana aamuna.
Osastolla hoidetaan leikkauspotilaiden lisäksi muita gynekologisia potilaita, jotka vaativat osastohoitoa.
Potilashuoneet ovat kahdenhengen huoneita. Jokaisessa huoneessa on wc ja suihku sekä televisio. Potilaat ruokailevat päiväsalissa tai potilashuoneessa, vointinsa mukaisesti. Osastolle tullessa on hyvä ottaa mukaan omat henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet sekä säännöllisesti käytettävät lääkkeet, kuten insuliinit ja astmasuihkeet. Muut lääkkeet annetaan sairaalasta. Vaatteet ja tossut saadaan osastolta, mutta omiakin tossuja sekä aamutakkia saa käyttää. Kännykän käyttö osastolla on sallittua.
Lääkäri tapaa potilaat päivittäin. Kotiutuminen määräytyy
yksilöllisesti hoidettavan sairauden, leikkaustavan ja -laajuuden sekä
potilaan toipumisen mukaan. Hoitoaika on keskimäärin 1-3 vuorokautta.
Yhteystiedot
Naisten klinikka
Naistentauti- ja synnytysosasto 3 sijaitsee K-PKS:n 2. kerroksessa, a-siivessä (opaskartta).
Osasto 3 / synnytyssali (2 krs.)
puh. 06 826 4355
Äitiyspkl (1 krs.)
puh. 06 826 4332
Naistentautien pkl (1 krs.)
puh. 06 826 4350 tai 040 653 4170
Vastuuhenkilöt
Ylilääkäri
Vastuualuejohtaja
Charlotta Frostdahl
puh. 040 653 4313
Osastonylilääkärit
Jari Johansson
puh. 040 653 4349
Elisa Alaviitala
puh. 040 653 4288
Osastonhoitaja
Jessica Wikblad
puh. 040 653 4404
Apulaisosastonhoitajat
Arja Sutinen-Herranen
os, puh. 040 653 4361
Arja Vähäsöyrinki
pkl, puh. 040 653 4013
Sihteeri
Ulla Alanen
osasto
puh. 040 653 4533
Johanna Alatalo, poliklinikka
puh. 06 826 4350
Vierailu
Osastolla on rajatut vierailuajat koronaviruksen takia.
Oireeton puoliso/tukihenkilö voi vierailla osastolla klo 10-19 välillä.
Vastasyntyneen sisarukset voivat vierailla osastolla vierailuaikana klo 14-15 ja 18-19.
Kahden hengen huoneissa pyydetään huomioimaan huonetoverin intimiteettisuoja ja mahdollisuus lepoon.