Terveyspalvelut ➔ Lastensairaala ➔

Naisten ja lasten avosairaala

Naisten ja lasten avosairaala on lääkärijohtoista erikoissairaanhoitoa perheen kotona ja kätilöpoliklinikalla. Potilaina voivat olla eri-ikäiset lapset ja naiset. Hoitoa ohjaavia arvoja ovat perhekeskeisyys, yksilöllisyys, turvallisuus, vapaaehtoisuus ja hoidon jatkuvuus. Hoito perustuu aina vapaaehtoisuuteen ja perheen kanssa tehtävään yksilölliseen hoitosopimukseen.  

Avosairaala on vaihtoehtoinen hoitomuoto sairaalahoidolle. Viemällä sairaanhoitoa kotiin voidaan lyhentää sairaalassa oloaikaa tai korvata se kokonaan. 

Avosairaala mahdollistaa perheen arjen jatkumisen normaalina ja perheen yhdessä olon sairauden aikanakin. Kotona tutussa ja turvallisessa ympäristössä oleminen kohentaa elämänlaatua, yleiskuntoa ja turvallisuuden tunnetta. 

Päätöksen avosairaalan potilaaksi siirtymisestä tekee hoitava lääkäri. Diagnoosin tulee olla aina selvä ja taudin kulku ennustettavissa, jolloin potilaan voinnissa ei tapahdu yllättäviä muutoksia.

Potilaina voivat olla 0-16 -vuotiaat lapset, jotka voivat sairastaa ohimeneviä infektiotauteja tai pitkäaikaisia sairauksia. Keskoset voidaan hoitaa avosairaalassa ennen varsinaista kotiutumista. Lisäksi avosairaalassa voidaan hoitaa saattohoitoa tarvitsevia lapsia. 

Avosairaalan potilaina voivat olla myös raskaana olevat ja vastasynnyttäneet äidit sekä naistentautipotilaat, jotka tarvitsevat päivittäistä hoitoa. 

Kotiuduttuaan alle 48 tunnin kuluttua synnytyksestä (LYSY), tulevat äiti ja vastasyntynyt avosairaalaan lastenlääkärin ja kätilön tarkastusta varten muutama päivä kotiutumisen jälkeen.

Kun lapsi on avosairaalan potilaana, vanhemmat vastaavat lapsen tarvitsemasta päivittäisestä hoidosta ja huolenpidosta kotona. Lapsi on pääasiassa vanhempien vastuulla. Avosairaalan työntekijät käyvät tekemässä tarvittavat hoitotoimenpiteet, antamassa lääkkeitä ja arvioimassa lapsen vointia.

Avosairaalan henkilökuntaan voidaan olla yhteydessä puhelimitse ja lapsi tai aikuinen voidaan tarvittaessa ottaa sairaalan vuodeosastolle hoitoon vuorokauden ajasta riippumatta.

Lastensairaanhoitajat työskentelevät arkisin aamu- ja iltavuoroissa sekä viikonloppuisin pidennetyssä aamuvuorossa. Kätilö työskentele arkena aamuvuorossa sekä pitää synnytysvalmennuksia.
Yhteystiedot


Naisten ja lasten avosairaalaan hoitajaan voi olla yhteydessä puhelimitse arkisin klo 8-21 ja viikonloppuisin klo 8-18.

Muina aikoina puhelu yhdistyy joko lasten- ja nuorten osastolle tai synnytysosastolle. 

Puhelinnumerot:

Sairaanhoitaja
puh. 0400 145 106

Kätilö
puh. 0400 145 107

Synnytysosasto
puh. 06 826 4355 Osastonhoitaja, synnytys- ja naistentaudit 
Jessica Wikblad


Naisten ja lasten avosairaala
Apulaisylilääkäri, synnytys- ja naistentaudit 
Charlotta Frostdahl


Ylilääkäri, lastentaudit  
Andreas Blanco Sequeiros