Terveyspalvelut ➔ Röntgen ja kuvantaminen ➔

Magneettitutkimukset

Magneettitutkimuksia teemme radiologian yksikön keskussairaalan toimipisteessä. Magneettitutkimusosasto sijaitsee keskussairaalan psykiatrian yksikön alapuolella 00-kerroksessa (p-siipi). Lattiassa olevaa vihreää teippausta seuraamalla osaat perille. Odota vuoroasi magneettitutkimusosaston odotusaulassa, josta röntgenhoitaja kutsuu sinut tutkimukseen.

Magneettitutkimuksessa kuva muodostetaan voimakkaan magneettikentän ja radio-aaltojen avulla. Röntgensäteitä ei käytetä. Tutkimuksessa voidaan käyttää tehosteainetta, joka ruiskutetaan laskimoon. Tehosteaine ei sisällä jodia. Tutkimus kestää 30 - 60 minuuttia. Kuvauslaite on voimakasääninen lyhyt tunneli, jossa sinun tulee olla liikkumatta koko tutkimuksen ajan. Tunneli on avoin molemmista päistä ja se on ilmastoitu sekä valaistu. Kuvauslaitteen voimakkaan äänen vuoksi sinulle annetaan kuulosuojaimet, joiden kautta sinun on mahdollista kuunnella radiota tai musiikkia cd-levyltä tutkimuksen ajan. Tutkimuksen aikana käytössäsi on merkkinappi, jolla saat tarvittaessa yhteyden hoitajiin.

Metalliesineet, kello, pankki- ja luottokortit sekä kuulolaiteet jätetään kuvaushuoneen ulkopuolelle lukolliseen pukukaappiin. Myös korut ja lävistykset on poistettava tutkimuksen ajaksi.

Ennen tutkimukseen tuloa sinun on täytettävä esitietolomake, jonka tarkoituksena on varmistaa, ettei magneettitutkimukselle ole esteitä. Esitietolomakkeen ja mahdolliset esivalmisteluohjeet saat ajanvarauskirjeen mukana.

Sinun tulee olla yhteydessä magneettitutkimusyksikköön, mikäli kehossa on metallia, esimerkiksi sydämentahdistin, leikkausklipsi, kranaatinsirpaleita tai lääkeainepumppu, sillä ne voivat olla esteenä tutkimukselle. Nivelproteesit eivät yleensä ole este kuvaukselle.


Yhteystiedot

Keskussairaalan toimipiste
Mariankatu 16-20, 67200 Kokkola.

Ajanvaraus:
ma-pe klo 8.00 - 15.00
puh: 040 653 4223

Magneetti-tutkimusosasto sijaitsee K-PKS:n psykiatrian yksikön alapuolella 00 - kerroksessa (p-siipi).