Kroonisen kivun hoito
Pitkäkestoisessa kivussa kivun luonne on krooninen, ja sen mekanismit sekä kivunhoidon tavoitteet ja suunnitelmat ovat sekä monialaisia että yksilöllisiä. Pitkäkestoista kivunhoitoa toteutetaan moniammatillisesti kipupotilaan yksilöllisellä valmentautumisjaksolla. Siinä moniammatillinen ryhmä kartoittaa potilaan tilanteen mahdollisimman kattavasti, pyrkii ohjaamaan ja auttamaan potilasta parempaan vointiin ja elämänlaatuun kivusta huolimatta. Jakso sisältää käyntejä kipuhoitajalla ja fysioterapeutilla, lisäksi yksilöllisen tilanteen ja tarpeen mukaan myös sosiaalityöntekijällä, kipupsykologilla ja kuntoutusohjaajalla. Jaksosta tehdään moniammatillinen yhteenveto tilannearviointeineen ja suunnitelmineen sekä lähettävälle lääkärille että potilaalle. Valmentautumisjaksoa varten tarvitaan lääkärin lähete sekä kattava haastattelu ja esitietojen keräys jo lähettävän yksikön toimesta.
Valtakunnallisten hoitosuositusten mukaan pitkäkestoisen kivun hoitovastuu kuuluu ensisijaisesti perusterveydenhuoltoon, esimerkiksi terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon. Potilasta hoitavalla lääkärillä on mahdollisuus suoraan joko puhelimitse tai paperikonsultaationa konsultoida kivunhoitoon perehtynyttä lääkäriä kivun hoitoon liittyvissä asioissa.
Usean eri erikoisalan lääkäreistä muodostuva kivunhoidon asiantuntijaryhmä kokoontuu säännöllisesti käsittelemään kaikista vaativimpia pitkäkestoisen kivunhoidon tilanteita. Esimerkiksi pitkäkestoisen kivun kajoavien menetelmien tai vaativan laitoskuntoutuksen mahdollisuutta voidaan arvioida näissä kokouksissa.
Akuutti kipu ja syöpäkipu hoidetaan anestesiaklinikan toimesta. Katso leikkaus- ja anestesiaosaston sivut.
Yhteystiedot
Kroonista kivunhoitoa annetaan keskussairaalan 0. kerroksessa, e-siivessä, Fysiatrian ja kuntoutuksen tiloissa (opaskartta).
Osastonsihteeri
puh. 040 653 4254
Soittoaika:
ma-pe klo 9-11 ja 12-14
fax. 06 826 4657
Ohjeet ammattilaisille
Kipupotilaan yksilöllinen valmentautumisjakso
Lähetteen laatiminen kipupoliklinikalle
Soiten kipupoliklinikan toiminta
Svenskpråkiga frågeformulär om smärta samt tillkännagivande för patienter finns på de svenskspråkiga sidorna.