Terveyspalvelut ➔ Joukkotarkastukset

Joukkotarkastukset

Joukkotarkastukset ovat osa ehkäisevää terveydenhuoltoa. Valtakunnallisten seulontaohjelmien mukaisesti järjestetään vuosittain kohdunkaulan syöpää ehkäisevät seulonnat, rintasyövän seulonnat sekä suolistosyövän seulonnat.


Irtosolututkimukset

Kohdunkaulansyöpää seulovat joukkotarkastukset tehdään ikäryhmittäin 30-, 35-, 40-, 45-, 50-, 55- ja 60-vuotiaille. Henkilökohtainen kutsu ja tutkimuksen tulos lähetetään tutkituille kotiin. Seulontanäytteet otetaan ehkäisyneuvoloissa.

Asiakkaat voivat itse vaihtaa aikaa tai perua sen netin kautta kutsussa olleiden ohjeiden mukaisesti. Irtosolunäytteen oton yhteydessä opastetaan rintojen omaehtoiseen tutkimiseen. Joukkopapa-ajan muuttaminen ja peruminen

Tutkimustulokset valmistuvat noin 8 viikon kuluessa näytteenotosta ja postitetaan asiakkaalle kotiin. Tutkimus on asiakkaalle maksuton.  Seulontaan osallistuminen on tutkitusti tehokas keino välttää kohdunkaulan syöpä, toivomme suurta osallistumista seulontaan.

Rintasyöpäseulonnat eli mammografiaseulonnat

Rintasyöpäseulonnat toteutetaan 50-69-vuotiaille naisille joka toinen vuosi. Seulontakuvaukseen kutsutaan henkilökohtaisella kutsulla. Kutsussa on myös ohjeet ajan vaihtamiseen. Kuvauskäynti on osallistujalle maksuton.

Suolistosyövän seulonta

Suolistosyövän seulonta perustuu itse kotona otettavaan ulostenäytteeseen. Seulonta on maksuton ja siihen kutsutaan henkilökohtaisella kutsulla. Kutsun mukana vastaanottaja saa testin ja ohjeet sekä näytteen palautusohjeet.

Seulontakeskus vastaanottaa näytteet, tulkitsee testit ja postittaa vastauskirjeet. Ne henkilöt, joiden ulostusnäytteestä löytyy verta, ohjataan terveyskeskukseen jatkotutkimuksia varten. Jatkotutkimuksena tehdään suoliston täydellinen tähystys (kolonoskopia). Ulosteessa olevan piilevän veren tavanomaisimmat syyt ovat peräpukamat, suoliston tulehdus tai hyvälaatuiset polyypit.

Seulontaan kutsutaan 60-69-vuotiaita miehiä ja naisia. Pirkanmaan syöpäyhdistys toimii valtakunnallisena seulontakeskuksena. Seulonta perustuu väestöpohjaiseen ohjelmaan, eikä siihen voi itse ilmoittautua. Seulontatestit toistetaan joka toinen vuosi.


Linkit


Ehkäisyneuvolat

Joukkotarkastukset


Kauppakeskus Kallentori
Pitkänsillankatu 15
67100 Kokkola
Puh. 06 824 1650