Terveyspalvelut ➔ Röntgen ja kuvantaminen ➔

Isotooppitutkimukset ja hoidot

Isotooppitutkimukset

Isotooppiosasto sijaitsee radiologian yksikön keskussairaalan toimipisteessä. Tutkimuksiin on ajanvaraus ja esivalmisteluohjeet saat ajanvarauskirjeen mukana.

Elimistön toimintaa voidaan tutkia lyhytikäisten radioaktiivisten merkkiaineiden eli radioisotooppien avulla. Isotooppitutkimuksessa käytettävä isotooppi annetaan tutkittavalle yleensä pistoksena suoneen tai kudokseen, joissain tapauksissa radiolääke annetaan suun kautta tai hengityskaasun mukana. Kuvauslaite (gammakamera) ei tuota säteilyä.

Pistoksen jälkeen joudut yleensä odottamaan ennen kuin kuvaus voidaan aloittaa, jotta merkkiaine ehtii hakeutua tutkittavaan kohteeseen. Kuvauksen aikana joudut olemaan kuvauspöydällä liikkumatta. Gammakamera on lähellä kehoa, jotta saadaan hyviä ja tarkkoja kuvia.

Isotooppitutkimuksia voidaan käyttää esimerkiksi tutkittaessa sepelvaltimoiden verenkiertoa, munuaisten toimintaa, luuston aineenvaihduntaa tai aivoreseptorien toimintaa. Saamasi säteilyannos on yleensä verrattavissa tavallisessa röntgenkuvauksessa saatuun säteilyannokseen.

Isotooppihoidot

Isotooppihoidoissa annetaan radioaktiivista ainetta suun kautta kapselina. Aine kulkeutuu toiminnallisesti häiriintyneisiin kudoksiin, joita säteilyn tehtävä on tuhota paikallisesti (sisäinen sädehoito).Yhteystiedot

Keskussairaalan toimipiste
Mariankatu 16-20, 67200 Kokkola

Radiologian päätoimitilat sijaitsevat keskussairaalan päärakennuksen 1. kerroksessa (g-siipi).
 
Ajanvaraus:
ma-pe klo 8.00 - 15.00
puh. 040 653 4223