Neuvolaikäisten terveystarkastukset
Lastenneuvolatyön keskeisiä tehtäviä ovat lapsen terveydentilan, kasvun ja kokonaiskehityksen seuraaminen sekä koko perheen hyvinvoinnin selvittäminen ja tukeminen. Työn lähtökohtana ovat lapsen ja perheen yksilöllisten tarpeiden tunnistaminen ja voimavarojen tukeminen. Huomiota kiinnitetään parisuhteeseen ja vanhemmuuteen. Lastenneuvolapalvelut on tarkoitettu alle kouluikäisille lapsille ja heidän perheilleen.
Lastenneuvolapalvelut ovat maksuttomia ja toimivat ajanvarauksella. Lapsi ja perhe siirtyvät lastenneuvola palveluiden piiriin, kun lapsi on 2-3 viikon ikäinen. 2-6 vuotiaille ajanvaraukset tehdään sähköisesti.
Kokonaiskehityksen seurantaan kuuluvat lapsen eri ikävaiheissa tehtävät vuorovaikutuksen ja kielellisen kehityksen sekä sosiaalisten ja motoristen valmiuksien arvioinnit. Keskeisiä asioita ovat mm. perheen voimavarat ja lasten kasvatus, ravitsemus, liikunta, vuorokausirytmi, ulkoilu, tapaturmat, ihmissuhteet, mieliala, perheväkivalta ja päihteet sekä perheen taloudellinen tilanne.
Lapsen lähestyessä esikouluikää arvioinnit laajenevat myös työskentelytaitoihin, päivittäistoimintoihin ja oppimiseen.
Neuvolassa annetaan kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotteet.
Terveysneuvonnan ja tuen tarvetta kartoitetaan yhdessä perheen kanssa keskustellen, sekä erilaisten menetelmien ja kyselylomakkeiden avulla. Lastenneuvolan palvelumuotoja ovat yksilölliset vastaanotto- ja kotikäynnit sekä ryhmätoiminta. Toimintaan kuuluvat myös erilaiset koko perheen hyvinvointia kuvaavat haastattelut kuten mieliala-, päihde- ja perheväkivaltahaastattelut.
Laajat terveystarkastukset
Molempien vanhempien osallistuminen neuvolaseurantaan on tärkeää. Kutsumme vanhemmat/huoltajat erityisesti laajoihin terveystarkastuksiin, joiden ajankohdat ovat keskiraskaudessa (raskausviikko 13-18), lapsen ollessa 4 kuukauden ikäinen, 1½ -vuotias ja 4-vuotias. Laajan terveystarkastuksen tarkoituksena on vahvistaa perheiden terveyttä ja hyvinvointia edistäviä asioita yhteistyössä vanhempien kanssa.
Neuvolatarkastukset lapsen iän mukaan
Terveydenhoitajalle: 1-4 vko, 2kk, 3kk, 5kk, 6kk, 12kk, 1,5v, 2v, 3v, 4v, 5v, 6v
Neuvolalääkärille: 4-6 vko, 4kk, 8kk, 1,5v, 4v
Varhaiskasvatuksen ja Soiten neuvoloiden välinen yhteistyö
Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) ja
Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite ovat
kehittäneet neuvolapalveluihin uusia, asiakaslähtöisiä toimintamalleja. Neuvolan ja varhaiskasvatuksen yhteistyötä tehostetaan, sillä vanhempien, varhaiskasvatuksen ja neuvolan toimivalla yhteistyöllä on suuri merkitys lapsen kokonaiskehityksen arvioinnissa, seurannassa sekä koko perheen voimavarojen tukemisessa.
Leikki-ikäisten neuvolatarkastukset yhteistyössä
varhaiskasvatuksen kanssa on aloitettu Kokkolassa (Koivuhaan, Peurankadun, Tulliharjun ja Kiviniityn
päiväkodeissa) sekä Kannuksessa ja Toholammilla. Yhteistyön tavoitteena on edistää lasten ja perheiden hyvinvointia.
Päiväkodista riippuen, 2 ½ - 6 -vuotiaille voidaan tehdä LENE-arvio varhaiskasvatuksessa niiden osa-alueiden osalta, jotka ovat luonnollisia suorittaa päivähoitopäivän aikana (karkea- ja hienomotoriikka, puheen kehitys, tunneilmaisu, yhteistyötaidot). Tieto arviosta välitetään neuvolaan ennen neuvolatarkastusta huoltajan luvalla.
Lisätietoa päiväkodeista ja neuvolasta.
Yhteystiedot
Lomakkeet
Seuraavat lomakkeet löytyvät Lomakkeet -sivulta
Kuvaus lapsesta varhaiskasvatuksessa
Kuvaus lapsen terveyseurannasta neuvolassa
Päihdekysely
Linkit
Perheaikaa - Väestöliitto
Vanhemmuus - Väestöliitto
Tietoa lapsiperheen elämästä - MLL
Vastasyntynyt - Naistalo
Imetys - Naistalo
Tietoa imetyksestä - ITU
Ruokasuositukset lapsiperheille - THL
Syödään yhdessä - Opas THL
Eating together - food recommendations for families with children
Tietoa lasten sairauksista - Lastentalo
Tavallisia infektioita - THL
Lapsiperheen tuet - KELA
Lasten seurassa - miten käytät alkoholia?