Terveyspalvelut ➔ Neuvolat ➔

Kun alle 12-vuotias lapsi sairastuu

Neuvolaikäiset lapset sairastavat runsaasti infektioita, jotka aiheuttavat paitsi merkittävää oireilua lapsille, myös poissaoloja työstä vanhemmille. Lapsen sairastuessa tärkeää on hoitaa lasta mahdollisimman tehokkaasti kotihoidon keinoin.

Lisätietoa ja ohjeita infektioiden kanssa toimimisesta löydät THL:n ja Lasten talon –sivustoilta. Mutta on tärkeää muistaa, että lääkärin arvio on tarpeen aina, kun lapsen vointi on vanhempien silmiin huolestuttava tai oireet ja/tai löydökset viittaavat hoitoa vaativaan sairauteen.

Jos alle kolmen kuukauden ikäiselle vauvalle nousee kuume, ota yhteyttä Soiten Lasten  päivystykseen lääkärin arviota varten.

Selvitys sairaan lapsen hoitamisesta

KVTES 9 §:n mukaan työntekijällä on oikeus saada alle 12-vuotiaan lapsen äkillisesti sairastuessa tilapäistä hoitovapaata enintään neljä (4) työpäivää lapsen hoidon järjestämiseksi tai lapsen hoitamiseksi. Useimpien työehtosopimusten mukaan tilapäisen hoitovapaan ajalta lapsen äidillä tai isällä on oikeus saada korvausta sairausajan palkkaa koskevien määräysten mukaisesti. Korvauksen enimmäismäärä (kolme tai neljä päivää) vaihtelee työehtosopimuksen mukaan.

Jos tarvitset selvityksen työnantajallesi tai opiskelupaikkaasi sairaan lapsen hoitamisesta kotona, soita neuvoloiden keskitettyyn puhelinpalveluun tai kouluikäisen lapsen kouluterveydenhoitajalle.
Hoitolomaselvityksiä ei kirjoiteta sähköpostiviestien tai tekstiviestien perusteella, eikä takautuvasti. Takautuvasti hoitolomaselvitys kirjoitetaan poikkeuksellisesti vain, jos neuvola on ollut kyseisenä sairaspäivänä kiinni.

Kun alle 12-vuotias lapsi sairastuu ja huoltaja jää hoitamaan häntä kotiin, voi hoitolomaselvityksen työnantajalle saada joko neuvolan puhelinpalvelun kautta tai kouluikäisen lapsen kouluterveydenhoitajalta.

Kokkolan kaupungin ja Soiten työntekijöille riittää omailmoitus esimiehelle lapsen sairastuessa (1-3 päivää). Esimies voi hyväksyä lääkärin/terveydenhoitajan todistuksen sijaan poissaolon omalla ilmoituksella. Tarvittaessa esimies voi edellyttää lapsen käyttämistä vastaanotolla.

Sairauden pitkittyessä

Lapsen sairauden pitkittyessä tai yleiskunnon heikentyessä voit ottaa yhteyttä omaan terveysasemaasi virka-ajalla. Iltaisin ja viikonloppuisin ota yhteyttä Soiten Lasten päivystykseen tai yhteispäivystykseen. Terveysasemilta ja yhteispäivystyksestä ohjataan tarvittaessa Soiten Lasten päivystykseen, missä tehdään hoidon tarpeen arvio.

Päivystyksessä hoidetaan potilaat, jotka eivät voi turvallisesti odottaa hoitoa saatavaksi omalla terveysasemalla seuraavana arkipäivänä. Mikäli arvioit, että tarvitset hoitoa vammaasi tai äkilliseen sairauteesi vuorokauden sisällä, soita yhteispäivystyksen.

Hätätilanteessa soita hätäkeskukseen, numero 112.Yhteystiedot

Neuvoloiden keskitetty puhelinpalvelu
puh. 06 826 4477
ma-to klo 8-13
pe klo 8-11

Yhteydenotto sähköisesti:


Kokkola

Mariankadun neuvola
Keskussairaalan L2-talo
Mariankatu 16-20
67200 Kokkola
neuvola.mariankatu(at)soite.fi  


Isokylän neuvola

Sillanpääntie 12 
67700 Kokkola
neuvola.isokyla(at)soite.fi  


Koivuhaan neuvola

Mäntynäädänkatu 6
67800 Kokkola
neuvola.koivuhaka(at)soite.fi  


Torkinmäen  neuvola

Korpintie 11 
67100 Kokkola neuvola.torkinmaki(at)soite.fi  


Kälviän neuvola

Kälviäntie 24
68300 Kälviä
neuvola.kalvia(at)soite.fi


Lohtajan neuvola

Lohtajantie 3 B 
68230 Lohtaja
neuvola.lohtaja(at)soite.fi  


Ullavan neuvola

Ullavantie 701 
68370 Ullava
neuvola.ullava(at)soite.fi


Kaustinen - Veteli

Pajalan neuvola
Perhekeskus Pajala
Pajalantie 1
69600 Kaustinen
neuvola.pajala(at)soite.fi


Halsua

Halsuan neuvola
Kauppisentie 12
69510 Halsua
Neuvolapalvelut järjestetään joka toinen viikko torstaisin.


Perho

Perhon neuvola
Vanhainkodintie 20
69950 Perho
neuvola.perho(at)soite.fi 


Kannus

Kannuksen neuvola
Lopotinkatu 2,
69100 Kannus
neuvola.kannus(at)soite.fi 


Lestijärvi  

Lestijärven neuvola
Niemeläntie 3 A
69440 Lestijärvi
neuvola.lestijarvi(at)soite.fi 


Toholampi

Toholammin neuvola
Sairaalantie 2
69300 Toholampi
neuvola.toholampi(at)soite.fi


Kruunupyy

Alavetelin neuvola
Misterhultintie 4
68410 Alaveteli

Lastenneuvola
Puh. 040 489 2307
Äitiysneuvola
Puh. 040 489 2306
puhelinaika arkisin klo 10.30-11.30