Terveyspalvelut ➔ Asiantuntijavastaanotot ➔

Diabeteshoitaja

Diabeteshoitaja huolehtii diabeetikkojen taudin alkuvaiheen ohjauksesta, säännöllisistä määräaikaiskontrolleista sekä hoidon tehostamisesta yhteistyössä lääkärin kanssa. Vastaanotot ajanvarauksella.

Diabeteshoitajien vastaanotto on tarkoitettu:
  • tyypin 2 diabeetikoille
  • tyypin 1 diabeetikoille, joiden hoito ja seuranta on siirretty erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon.

Diabeteksen hoidon päämääränä on mahdollisimman terve ja laadukas elämä - nyt ja tulevaisuudessa. Tavoitteena on potilaan jokapäiväinen hyvinvointi ja oireettomuus sekä diabeteksen aiheuttamien lisäsairauksien ehkäisy.

Tyypin 2 diabeteksessa lääkkeetön hoito on kaiken perusta. Tämä tarkoittaa terveellistä ruokavaliota, säännöllistä liikuntaa, painonhallintaa ja tupakoimattomuutta. Jos lääkkeettömät keinot eivät tuo toivottuja tuloksia, lääkehoito on tarpeen.

Diabeteshoitajat toimivat diabeetikon omahoidon ohjaajana ja tukena. Hoidon toteutumisen arviointia tehdään yhdessä asiakkaan kanssa. Vastaanottokäynti sisältää mm. elämäntapaohjausta, jalkojen tarkistuksen, lääkityksen tarkistuksen ja laboratoriokokeet.  Seurantakäynnit sovitaan potilaan kanssa yksilöllisen tarpeen mukaan.

Vastaanotolle tullaan lääkärin tai hoitajan lähettämänä.  Aika varataan puhelimitse omalta terveysasemalta. Myös seurantakäynnit asiakas varaa itse.

Silmänpohjakuvaukset

Syksyisin ja keväisin lääkehoitoisille diabeetikoille järjestetään silmänpohjakuvaukset. Kuvaus suoritetaan lääkärin määräyksestä 1-3 vuoden välein. Silmätautien poliklinikalla kontrolleissa käyvät potilaat kuvataan keskussairaalassa. Silmänpohjakuvausta varten ovat säännölliset seurantakäynnit diabeteshoitajalla tärkeät.

Jalkojen hoito

Diabeetikon jalkojen kunnon tarkastaa diabeteshoitaja ja lääkäri, jotka lähettävät tarvittaessa jalkaterapeutin hoitoon. Yhteystiedot

Kokkola

Ajanvaraus ja tiedustelut
ma-pe klo 7.30-16.00
puh. 06 828 7310


Diabeteshoitaja
ma-to klo 8.30-10.30
puh. 06 828 7315


Soiten Diabeteskeskus ja endokrinologian poliklinikka


Kruunupyy

(Kruunupyy, Teerijärvi, Alaveteli)

Puhelinaika
tiistai klo 8.00 – 10.00
torstai klo 10.00 - 11.30
puh. 040 489 2295


Jokilaaksot

Kannus, Lestijärvi ja Toholampi
Ajanvaraus terveysasemien numerosta 
puh. 040 804 2000

Ajanvaraus ja tiedustelut

ma - to klo 14.00 - 15.00


Tunkkari (Halsua, Kaustinen, Veteli) ja Perho

Ajanvaraus ja tiedustelut

ma - to klo 14.00 - 15.00
Tunkkarin terveyskeskuksen numerosta, puh. 040 804 5000