Soite ➔ Viestintä ➔

Näin torjut ja hoidat influenssaa

11.12.2018


Vuosittainen kausi-influenssakausi alkaa tavallisimmin vuodenvaihteessa, mutta joskus kausi alkaa jo marraskuussa ja jatkuu tammi-helmikuulle.  Soiten yhteispäivystys varautuu vuoden kiireisimpään influenssa-aikaan muistuttamalla ihmisiä influenssatartunnan ennaltaehkäisykeinoista sekä taudin kotihoito-ohjeista.Mikä on influenssa?

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus. Influenssaepidemioita esiintyy joka talvi, jolloin 5─15 % aikuisista ja 20–30 % lapsista sairastuu. Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä 1─2 viikon vuodelevolla. Vanhuksilla ja pienillä lapsilla sekä tiettyjä pitkäaikaissairauksia sairastavilla influenssa saattaa johtaa jälkitauteihin (korvatulehdus, keuhkoputkentulehdus, keuhkokuume), sairaalahoitoon ja jopa kuolemaan.

Miten influenssa tarttuu?

Influenssaan sairastunut henkilö erittää virusta hengitysteihinsä ja voi tartuttaa taudin toiseen henkilöön joko pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa tai kosketustartuntana käsien välityksellä niistäessä. Tauti leviää helposti ahtaissa tiloissa kuten kouluissa, julkisissa liikennevälineissä tai varuskunnissa.

Tartunnan saanut henkilö voi tartuttaa päivää ennen oireiden alkua. Tartuttavuus on suurinta 3─4 ensimmäisen sairauspäivän ajan ja kestää viikon verran. Taudin itämisaika tartunnasta oireiden alkuun on yleensä 2─3 päivää.

Mitkä ovat influenssan oireet?

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella ja siihen liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Lisäksi ilmaantuu kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta kuten tavallisessa nuhakuumeessa. Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita.

Miten influenssa todetaan?

Talviepidemioiden aikana tyypillisellä influenssan taudinkuvalla hoitoon hakeutuneista valtaosalla on todennäköisesti influenssa. Kotona hoidettavista potilaista näytteitä tarvitsee ottaa vain lääkärin harkinnan mukaan.  Influenssadiagnoosin varmistaminen vaatii kuitenkin laboratoriokokeita. Influenssavirus ja sen rakenteita voidaan osoittaa ylähengitystie-eritteistä useilla menetelmillä. Laboratoriokokeet ovat hyödyllisiä, mikäli vuodeosasto- ja sairaalahoitoon otettavan potilaan epäillään sairastavan influenssaa tai harkitaan influenssalääkehoidon aloitusta.

Miten influenssaa hoidetaan?

Influenssan hoito on pääasiassa oireenmukaista. Kotiin voi käyttää kivun hoitoon ja kuumetta alentamaan parasetamoli- tai ibuprofeenivalmisteita. Lisäksi omahoitoon kuuluu riittävän pitkä vuodelepo ja runsas nesteiden nauttiminen. Vuodeosastohoitoon otettaville, vaikeammin sairaille sekä riskiryhmiin kuuluville voidaan aloittaa viruslääke.

Lääkäriin kannattaa hakeutua jos ilmenee rintapistosta, rintakipua, poikkeuksellista väsymystä, hengenahdistusta, voimattomuutta tai kuume on kestänyt yli viikon.

Miten influenssan tarttuminen ehkäistään?

Rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Se torjuu:

 • terveillä työikäisillä 5-8 influenssaa kymmenestä
 • lapsilla 5-9 influenssaa kymmenestä
 • ikääntyneillä joka toisen influenssan.
Influenssarokote vähentää:
 • influenssasta johtuvia kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja
 • vakavan influenssan ilmaantuvuutta
 • jälkitauteja
 • influenssatartuntoja: kun ei sairastu, ei tartuta muita.

Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.

Kenelle maksuton influenssarokote?

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä.

 • Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö
 • Raskaana olevat naiset
 • Kaikki 65 vuotta täyttäneet
 • Kaikki 6-35 kuukauden ikäiset lapset
 • Sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
 • Vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
 • Varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset

Terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai lääkäri arvioi kuuluuko rokotettava maksuttoman rokotuksen kohderyhmään. Jos henkilö ei kuulu kohderyhmään, hänen tulee hankkia rokote itse.

Mistä rokotuksia saa?

Soite järjestää vuosittain joukkorokotuksia ennen influenssakauden alkamista. Joukkorokotusten jälkeen ilmaisten rokotteiden saatavuutta voi tiedustella Soiten terveyskeskuksista sekä neuvoloista.  Apteekit ja yksityiset terveysasemat tarjoavat maksullisia influenssarokotuksia.


Blogi