Soite ➔ Viestintä ➔

Soiten heräämöstä suoraan kotiin

22.11.2018


Soitessa on aloitettu heräämöstä kotiin eli HERKO-toiminta, jossa potilas kotiutuu heti leikkauksen jälkeisenä aamuna. Suvi Viitasalon hammaskysta leikattiin HERKO-leikkauksena.Kun Suvi Viitasalolla todettiin leikkausta vaativa hammaskysta, ehdotti terveyskeskushammaslääkäri, että haastava leikkaus hoidetaan keskussairaalan puolella. Hammas- ja suusairauksien poliklinikalla taas ehdotettiin, että Viitasalo toipuisi operaatiosta yön yli heräämössä vuodeosaston sijaan. Kyseessä on Soiten uusi "Heräämöstä kotiin" eli HERKO-toimintamalli, jossa lyhytaikaista vuodelepoa ja tarkkailua tarvitseva potilas yöpyy leikkausosaston heräämössä vuodeosaston sijaan. Aamulla potilas kotiutetaan suoraan heräämöstä.

- Potilaan kannalta se on hyvä asia. Hän pysyy koko sairaalassaoloaikansa samassa ympäristössä. Infektioriski pienenee, kun potilasta ei tarvitse siirtää vuodeosastolle, ja raportointi osastojen välillä jää kokonaan pois, summaa anestesiaylilääkäri Tuula Rajaniemi.
   
Viitasalo ei ollut ajatellut joutuvansa yöpymään sairaalassa lainkaan, mutta epilepsian vuoksi sitä pidettiin tarvittavana varotoimenpiteenä. Hän myös täytti HERKO-potilaalle asetetut kriteerit. Heräämöstä kotiin –leikkaukseen soveltuu täysi-ikäinen, hyväkuntoinen ja omatoiminen potilas.

Rajaniemi muistuttaa, että vaikka ideana on kotiuttaa potilas leikkauksen jälkeisenä aamuna, katsotaan tilannetta aina potilaskohtaisesti ja tarvittaessa suunnitelmaa muutetaan joustavasti. Potilas jatkaa toipumista vuodeosastolla, jos kotiutuminen seuraavana aamuna ei ole mahdollista.

Viitasalon iltapäivällä suoritettu kystaleikkaus sujui suunnitellusti ja hän toipui operaatiosta heräämössä.

- Operaationi oli melko pieni ja sairaalassa olo todella vaivatonta. Olin koko ajan samassa paikassa ja samat ihmiset hoitivat minua. Se sopii minunlaiselleni henkilölle, joka on tosi kova jännittämään.

Apulaisosastonhoitaja Anu Sysimetsä kertoo, että myös muilta potilailta on saatu positiivista palautetta HERKO-toiminnasta.

- Potilaat ovat olleet tyytyväisiä siihen, että heräämössä hoitajat ovat koko ajan läsnä. Moni on myös sanonut, että heräämössä on ollut rauhallista nukkua ja toipua yön yli, koska potilaskellot eivät soi.

Heräämössä on tilaa kuudelle HERKO-potilaalle. Viitasalon kanssa heräämössä oli yhtä aikaa kolme potilasta. Myös hän korostaa tilan rauhallisuutta.

- Yö meni hyvin ja sain nukuttua, vaikka nukuimmekin samassa tilassa. Hoitajat ottivat meidät kaikki huomioon ja räätälöivät hoidon potilaan mukaan, vaikka kaikki toivuimme erilaisista leikkauksista.

Tavoitteena on, että herko-potilaat kotiutuisivat aamupäivän aikana. Viitasalo kävi ennen kotiutumistaan harjoittelemassa syömistä heräämön yhteydessä olevassa ruokailutilassa hoitajan avustamana. Lisäksi hän sai hoito-ohjeet kotiin. Kaikkiaan Viitasalo on tyytyväinen vuorokauteensa Soitella.

- Myös jälkihoito hammas- ja suusairauksien poliklinikalla on ollut tosi hyvää. Paranemista on seurattu säännöllisesti kontrollikäynneillä ja puhelimitse. Toimenpiteenä hammaskystan leikkaus oli kauhea, mutta en olisi voinut ajatella, että hoito olisi voinut olla yhtään parempaa.Gastrokirurgi Misa Kokkonen suorittamassa tyräleikkausta Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa

Erilaiset leikkaustoiminnan mallit Soitessa:


PÄIKI = Päiväkirurgia. Potilas tulee leikkaukseen aamulla ja lähtee saman päivän aikana pois. PÄIKI-leikkauksia ovat muun muassa olkapään tähystysleikkaukset ja useammat käsileikkaukset.

HERKO = Heräämöstä kotiin. Leikkauksen jälkeen potilas yöpyy vuodeosaston sijaan heräämössä, josta hän kotiutuu aamupäivän aikana. Aikaa sairaalassa vierähtää enimmillään 23 tuntia. HERKO-leikkauksia ovat muun muassa rintasyöpäleikkaukset, tyräleikkaukset ja kilpirauhasleikkaukset.

LEIKO = Leikkaukseen kotoa. Potilasta valvotaan leikkauksen jälkeen heräämössä, josta hänet siirretään vuodeosastolle toipumaan. LEIKO-leikkauksia ovat muun muassa palleatyräleikkaukset sekä eturauhasen poistoleikkaukset.


Juttu on julkaistu Soite-lehdessä 2/2017
Blogi