Soite ➔ Viestintä ➔

Influenssarokotukseen ajanvarauksella - rokotteen ottaminen erityisen tärkeää korona-aikana

28.10.2020


Soiten toimipisteissä annetaan kausi-influenssarokotuksia ajanvarauksella marraskuusta alkaen. Rokotteen ottamista suositellaan, sillä koronan ja influenssan sairastaminen yhtä aikaa tai peräjälkeen voi olla vaarallista, erityisesti riskiryhmäläisille.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveys- palvelukuntayhtymä Soite aloittaa maksuttomien kausi-influenssarokotteiden antamisen toimipisteissään marraskuussa. Tänä vuonna rokotuksiin tullaan vain ajanvarauksella ja kasvomaskin kanssa. Ajan rokotuspäivälle voi varata puhelimitse tai sähköisesti Soiten Omahoito-palvelusta osoitteessa soite.terveytesi.fi.

Influenssarokote on THL:n mukaan koronasyksynä erityisen tärkeä, sillä influenssan ja koronan sairastaminen yhtä aikaa tai peräjälkeen nostaa vakavan taudin riskiä huomattavasti.

Molemmat taudit aiheuttavat viruskeuhkokuumeen, joka on suuri rasite keuhkoille. Erityisesti, jos viruskeuhkokuumeen sairastaa kahdesti, jolloin keuhkojen toipuminen vie huomattavasti pidempään.
- Kahden taudin sairastaminen voi olla vaarallista esimerkiksi iäkkäille sekä keuhko- ja sydänsairaille, jotka kuuluvat molempien tautien osalta riskiryhmään, kertoo Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen.

On syytä korostaa, että kausi-influenssarokote ei suojaa koronavirukselta eikä sen aiheuttamalta keuhkokuumeelta. Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy kuitenkin influenssalta. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.

Rokote on tärkeää ottaa vuosittain, sillä virukset, jotka aiheuttavat influenssaa, muuttuvat joka vuosi. Tämän vuoden rokotteeseen on vaihdettu kolme neljästä viruskannasta viime vuoteen verrattuna.

- Edellisvuoden rokote ei siis välttämättä suojaa tämän vuoden viruskannalta.
Soiten alueella ei ole vielä todettu yhtään kausi-influenssatartuntaa. Ensimmäiset tapaukset todetaan yleensä loppusyksystä ja varsinainen influenssakausi alkaa vuoden vaihteen tienoilla. Koronaviruksen leviäminen Keski-Pohjanmaalla on perustasolla, mutta yksittäisiä tartuntoja ilmenee.

Koronan ja influenssan erottaminen on hankalaa pelkkien oireiden perusteella. Kun yskittää ja kuumekin nousee, miten voi tietää kumpaa sairastaa?

- Vain koronanäytteessä käymällä, sanoo Rahkonen.

- Molemmat alkavat useimmiten kuumeella, jota seuraa hengitystieoireet ja lihaskivut. Testissä käynti on ainoa keino, joka luotettavasti erottaa nämä kaksi tautia toisistaan.

Soitessa onkin nostettu koronanäytteenottokapasiteettia entisestään influenssakautta ajatellen. Testiin pääsee matalalla kynnyksellä jopa saman päivän aikana.

Lue tarkemmat rokotuspaikat ja -ajat Soiten tiedotteesta täältä.

Blogi