Soite ➔ Viestintä ➔

Sujuvammin hoitoa silmäsairauksiin - sairaanhoitajia koulutettiin tekemään pistoshoitoja

25.2.2020


Keski-Pohjanmaan keskussairaalan silmäyksikön toimenpidehuoneessa tehtiin tiistaiaamuna valmisteluja päivän ensimmäistä silmäpohjan rappeumaa sairastavaa potilasta varten.

Sairaanhoitajat Mervi Takalo ja Kaarina Melarti tekevät silmäpohjan rappeuman pistoshoitoja kahtena päivänä viikossa, jolloin he ottavat vastaan useita kymmeniä asiakkaita molempina päivinä. Hoito tapahtuu silmän sisään ruiskutettavalla lääkkeellä.

Aiemmin lääkepistoksia antoivat silmätautien erikoislääkäri ja silmätauteihin erikoistuva lääkäri, mutta vuoden alusta homman on hoitanut silmäsairauksien hoitotyöhön perehtynyt sairaanhoitaja. Kyseessä on vaativa tehtävänsiirto lääkäriltä sairaanhoitajalle.

Suurin osa silmäyksikön asiakkaista on ikäihmisiä ja väestön ikääntyessä myös silmäsairaudet lisääntyvät voimakkaasti. Työtapoja kehittämällä varmistetaan silmäterveydenhoidon saatavuus myös jatkossa.

- Pistosten kasvavan määrän ja vaihtelevan lääkäritilanteen myötä syntyi ajatus, että voisivatko hoitajat pistää lääkettä. Se on myös trendi, sillä lähes kaikissa keskussairaaloissa on siirrytty hoitajien toteuttamiin pistoksiin, kertoo silmäyksikön ylilääkäri Visa Korkatti, joka myös vastasi neljän sairaanhoitajan kouluttamisesta uuteen tehtävään.


Silmäpohjan ikärappeumaa sairastava Matti Päivärinta käy neljän viikon välein Kälviältä keskussairaalassa pistoshoidossa. Pistoshoidosta vastasivat silmäyksikön sairaanhoitajat Mervi Takalo (vas.) ja Kaarina Melarti.
 
Pistoshoitoja käytetään silmäpohjan ikärappeuman lisäksi myös diabeettisten silmäsairauksien ja verisuonitukosten hoitoon. Sairaudet vaativat toistuvia pistoshoitoja. Viime vuonna pistoksia annettiin kaikkiaan 1 450 kappaletta.

Kun vastuu pistoksista siirrettiin sairaanhoitajille, vapautui lääkärien työaikaa muihin tehtäviin. Esimerkiksi tiistaina Takalon hoitaessa silmäpohjan rappeumapotilaita, oli Korkatti viereisessä leikkaussalissa suorittamassa erilaisia silmäleikkauksia, ja tarvittaessa sairaanhoitajan konsultoitavissa.

Samaan aikaan toinen lääkäri teki uusien potilaiden hoitoarvioita silmätautien poliklinikalla ja vastaanotti päivystyspotilaita. Diagnosointi ja hoitosuunnitelman tekeminen ovat siis edelleen lääkärin vastuulla, mutta päivitetyn tehtävänjaon myötä uusien potilaiden pistoshoidot pystytään aloittamaan joustavasti, jolloin odotusajat jäävät lyhyiksi.

Nopeus on valttia, sillä pistoshoidoilla estetään näkövammaisuutta, ylläpidetään lukunäköä ja tuetaan potilaiden selviytymistä arjessa.

- Kun hoidamme näkökykyä uhkaavia sairauksia, on hoitojen aloittaminen kiireellistä. Mitä aiemmin pääsemme aloittamaan, sitä paremmat tulokset.

Blogi