Soite ➔ Viestintä ➔

Kotisairaala tuo hoidon kotiin

20.12.2019


Soiten kotisairaala tuo sairaalatasoisen hoidon potilaan kotiin asti. Kotisairaala on vaihtoehto osastolla annettavalle petipaikalle.

Kannuksen vuodeosaston yhteydessä toimii Lestijokilaakson kotisairaalan toimisto. Siellä työskentelevä sairaanhoitaja Heidi Rosbäck pakkaa työvuoron alussa reppuunsa kaiken päivän aikana tarvittavan, kuten antibiootit, haavanhoitovälineet, verinäytteenottoon tarvittavat välineet ja kanylointivälineet.

Tippatelineenkin hän nappaa mukaansa, sillä kotisairaalan tyypillinen potilas on tulehduspotilas, jolle annetaan antibioottia joko infuusiona tai ruiskulla. Myös kotona annettava saattohoito tapahtuu kotisairaalan kautta.

Tänä vuonna sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten kotisairaala hoitaa kaikkiaan noin tuhat asiakasta. Se tarkoittaa, että 16 osastopaikkaa on koko ajan asiakkaiden kotona.

Hoidon saamisen kotona laitoksen sijaan on todettu pienentävän merkittävästi infektioriskiä. Koti on myös ympäristönä sairaalaa virikkeellisempi. Kun kotona hommailee sen mitä vaivoiltaan pystyy, on toipuminenkin tehokkaampaa.

Kotisairaala on yksi esimerkki muuttuvista sosiaali- ja terveysalan palveluista, joissa hoitoa ohjataan yhä enemmän kotiin, pois laitoksista. Potilaan ei tarvitse matkustaa vaan apu tulee tämän luokse.

Hoitohenkilöstön tien päällä oleminen on aiheuttanut kritiikkiäkin, mutta Rosbäck ei näe ajamisessa ongelmaa. Enimmäkseen Rosbäck käy potilaiden luona Kannuksessa, Toholammilla ja Lestijärvellä, mutta jonkin verran myös Ullavassa, Kälviällä ja Lohtajalla.

Ennen autoon hyppäämistä hän suunnittelee aikataulullisesti järkevimmän reitin, jossa otetaan matkan lisäksi huomioon asiakkaiden tarvitsema hoito.

- Esimerkiksi saattohoitopotilaille ja heidän läheisilleen varaan enemmän aikaa, jotta ehdimme käydä läpi kaiken tarvittavan ja varmistaa, että heillä on turvallista olla kotona.

Toisen ihmisen koti on sairaanhoitajallekin erilainen työympäristö.

- Pidän eniten siitä, että minulla on aikaa potilaille. Osastolla voi olla viisitoista potilasta ja kello tai puhelin soi taustalla koko ajan. Kotona otan vastaan yhden potilaan kerrallaan ja keskityn häneen siinä hetkessä.

Kotisairaala on toiminut Keski-Pohjanmaalla jo vuosikymmeniä, mutta viime vuosina Soite on panostanut sen toimintaan aivan erityisesti, ja asiakkailta tullut palaute on ollut hyvää.

- Se antaa omalle työlle iloa ja merkitystä. Erityisesti kauempana Soiten toimipisteistä asuvat kiittelevät. He kertovat, etteivät ole tienneet Soitella olevan tällaista palvelua, jossa käymme heidän kotonaan jopa kolmesti päivässä.

Kotisairaala

  • Kotisairaala vie osastotasoisia palveluja asiakkaan kotiin. Toimipisteet Kokkolassa, Kannuksessa ja Tunkkarilla. Toimintaa koko Soiten alueella tasaisesti.
  • Potilas on aina lääkärin arvioima. Hoito toteutetaan kotona asiakkaan kunnon ja hoitomenetelmien niin salliessa. Potilaita, jotka tarvitsevat seurantaa vuorokauden ympäri, ei lähetetä kotiin.
  • Vuonna 2019 Soiten kotisairaala hoitaa noin tuhat asiakasta. Hoitojakson pituus on keskimäärin viisi vuorokautta.
  • Asiakkaat ovat yli 18-vuotiaita. Tyypillinen potilas on työssäkäyvä infektiopotilas.Lestijokilaakson kotisairaalan sairaanhoitaja Heidi Rosbäck pakkaa työvuoronsa aluksi kotikäynneillä tarvittavat välineet reppuunsa. Tippatelineenkin hän nappaa mukaansa, jotta infektiopotilaille voidaan tiputtaa antibioottia heidän kotonaan.

Blogi