Soite ➔ Viestintä ➔

Influenssan jälkitaudit vaarallisia ikääntyneille

22.11.2019


Influenssan jälkeen iskevä jälkitauti voi olla sairastettua influenssaa vakavampi. Erityisen suuri riski saada vakava tai jopa hengenvaarallinen jälkitauti on yli 65-vuotiailla. Rokote on ikääntyneilläkin paras suoja influenssaa vastaan.

Ensimmäiset influenssatapaukset ovat jo varmistuneet Soiten alueella, mikä tarkoittaa influenssakauden olevan jälleen nurkan takana. Erityisen vaarallinen influenssa voi olla sekä perusterveille että perussairaille ikäihmisille. Aiemmin kotona hyvin selviytynyt voi influenssan tai sen jälkitaudin vuoksi päätyä laitospotilaaksi.

Yleisimpiä influenssan jälkisairauksia ikääntyneillä ovat keuhkokuume ja verenmyrkytys, mutta myös sydänlihastulehdus ja sydäninfarkti. Tutkimukset osoittavatkin, että rokottamalla kahdeksan sydänsairasta, ehkäistään yksi vakava sydäntapahtuma.

- Se on merkittävä määrä. Jos rokotetaan vaikkapa 100 sydänsairasta, ehkäistään monta vakavaa sydäntapahtumaa, kertoo tartuntatautihoitaja Suvi Rekilä.

Soiten alueella yli 65-vuotiaiden influenssarokotekattavuus jää kuitenkin noin 44 prosenttiin. Se tarkoittaa, että olemme maakuntana keskitason ala- puolella.

- Paljon olisi parannettavaa. Muita rokotteita täällä otetaan hyvin, mutta influenssarokote ajatellaan helposti ylimääräiseksi rokotteeksi. Kyseessä on kuitenkin kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluva rokote, joka on yhtä tärkeä kuin jäykkäkouristusrokote.

Syitä rokotteen ottamattomuudelle on monia. Rekilä tietää kertoa, että jotkut karsastavat rokotetta, koska ovat saaneet sen jälkeen flunssan. Itse rokotteesta influenssaa tai flunssaa ei kuitenkaan voi saada. Toiset taas kertovat olevansa harvoin flunssassa ja luottavansa siihen, että eivät siis sairastu influenssaankaan.

- Mutta influenssan ei tarvitse osua kohdalle kuin kerran, Rekilä muistuttaa.

Yli 65-vuotiaat ja heidän lähipiiriin kuuluvat aikuiset ja lapset ovat oikeutettuja maksuttomaan influenssarokotteeseen. Samassa taloudessa ei tarvitse asua vaan riittää, että ikäihmisen kanssa on säännöllisesti tekemisissä. Erityisesti mummulassa vierailevien lapsien rokottaminen on tärkeää.

- Lapset sairastavat taudin lievempänä, mutta heillä tauti kestää pidempään ja on kolme kertaa tartuttavampi.

Influenssa tarttuu pisaratartuntana ja on viheliäisen kestävä pinnoilla. Sairastunut levittää tautia jo pari päivää ennen oireita. Rokotteen lisäksi tulee siis muistaa myös hyvä käsi- ja yskimishygienia.

Ensimmäiset influenssatapaukset ovat jo varmistuneet Soiten alueella, mikä tarkoittaa influenssakauden olevan jälleen nurkan takana.

Mistä ikäihminen saa influenssarokotteen?

  • Soiten toteuttamat joukkorokotukset ovat parhaillaan käynnissä. Kausi-influenssarokotuksia annetaan neuvoloissa ja senioreiden terveyspisteissä Kokkolassa ja ympäri maakuntaa.
  • Mikäli joukkorokotuspäivät osuvat sinulle huonoon ajankohtaan, voi sopivamman rokotusajan varata toimipisteeseen soittamalla.
  • Kotisairaanhoito tarjoaa rokotteen asiakkailleen. Myös palvelutaloissa ja seniorikodeissa on mahdollista saada rokote.
  • Soite järjestää Black Friday -päivänä 29.11. joukkorokotustempauksen kauppakeskus Chydeniassa.
  • Huom! 65 vuotta täyttäneiden lähipiiriin kuuluvat aikuiset ja lapset ovat myös oikeutettuja maksuttomaan kausi-influenssarokotteeseen!


Blogi