Soite ➔ Viestintä ➔

Keskussairaala täyttää 50 vuotta

22.10.2019


Tule juhlistamaan kanssamme 50-vuotiasta Keski-Pohjanmaan keskussairaalaa pe 15.11.2019 klo 9-12


Juhlapäivän ohjelmaa:

  • avoimet ovet synnytysosastolla & opastetut kierrokset
  • yksiköiden esittelyitä pääkäytävän varrella
  • ambulanssin esittely ja elvytysnäytöksiä
  • potilasjärjestöjen esittelyä
  • kahvitarjoilu

Sisäänkäynti keskussairaalan pääovesta A1 (Mariankatu 16-20, 67200 Kokkola)

Keski-Pohjanmaan keskussairaala täyttää tänä vuonna 50 vuotta ja tasavuosia juhlitaan monin tavoin


Keskussairaalan virallinen syntymäpäivä on 17. marraskuuta, mutta juhlapäivää vietetään jo perjantaina 15. marraskuuta. Juhlallisuudet alkavat keskussairaalan avoimilla ovilla ja yleisökahveilla, jonka jälkeen ohjelma jatkuu kutsuvierasjuhlalla ja myöhemmin iltajuhlalla henkilöstölle. Tapahtumia ja toimintaa on kuitenkin järjestetty pitkin juhlavuotta.

Kaikki keskussairaalassa tänä vuonna syntyvät lapset saavat päähänsä juhlavuoden pipon, ja keskussairaalan auditoriossa on järjestetty yleisöluentoja kevään ja syksyn aikana. Luentojen aiheina on ollut muun muassa aikuisiän diabetes, kardiologia ja psykiatriset sairaudet.

Lisäksi keskussairaalan pääkäytävälle on pystytetty valokuvanäyttely, johon on koottu hetkiä ja tunnelmia keskussairaalan arjesta. Esillä on kuva-arkistojen helmiä viiden vuosikymmenen ajalta.Vuonna 1970 Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa oli 1 080 synnytystä. Vuonna 2018 vastaava luku oli noin 1 400. Kuvassa vastavalmistuneen keskussairaalan ”Vauvala”.

Sairaalanmäki muuntuu uusien toimintojen myötä


Keski-Pohjanmaan keskussairaalan rakentaminen oli vuosikymmenien hanke. Keskustelut mahdollisen keskussairaalan perustamisesta aloitettiin Kokkolan kaupunginvaltuustossa jo vuosina 1923-1924. Tuolloin puolivälissä Vaasaa ja Oulua sijaitsevan Kokkolan tuumattiin olevan varsin sopiva paikka sairaalalle, jonne Iisalmi-Ylivieska-junaradan valmistuttua kulkuyhteydetkin paranisivat entisestään.

Suuri hanke eteni tasaisesti vaihe kerrallaan, mutta kokonaisuutena etenemisvauhti ei ollut päätähuimaava. Pohdittavana oli muun muassa keskussairaalan tarkka sijainti ja nimi. Neuvoteltavana oli myös hankkeeseen mukaan lähtevät osakaskunnat, puhumattakaan eduskunnan hyväksynnän ja tuen saamisesta sairaalan rakentamiselle.

Keskussairaalan peruskivi muurattiin lopulta helmikuussa 1967. Sairaalan ovet avattiin marraskuussa 1969, mutta varsinainen ensimmäinen toimintavuosi oli 1970.

50 vuoden aikana keskussairaala on nähnyt ja kokenut monia muutoksia sekä tilojen että toimintojen suhteen. Muun muassa polikliinisiä palveluja tarjoavien erikoisalojen lukumäärä on lisääntynyt ja myös asiakasmäärät ovat nousseet.

Ensimmäisenä toimintavuonna ensiapupoliklinikalla yllettiin 5 600 käyntiin ja vuodeosastoilla hoidettiin 7 200 potilasta. Vuonna 2018 yhteispäivystyksessä ja lasten päivystyksessä hoidettiin yhteensä noin 46 000 ja vuodeosastoilla yli 10 000 potilasta.

Synnytyssairaalana Keski-Pohjanmaan keskussairaalan asema on pysynyt vahvana. Vuonna 1970 keskussairaalassa oli 1080 synnytystä ja vuonna 2018 vastaava luku oli noin 1 400.

Keskussairaala on laajentunut ja uudistunut aina sitä mukaan, kun tarvetta on syntynyt. Viime vuonna valmistui MY-siipi, joka yhdistää integroidun toimintamallin mukaisesti perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon palveluja. Kaikissa uudistustöissä lähtökohtana on asiakaslähtöisen palvelun lisääminen.

Blogi