Soite ➔ Viestintä ➔

Rintojen omatoiminen tutkiminen - miten toimia jos kyhmy löytyy?

3.10.2019


Rintasyövän hoitoennuste on sitä parempi mitä aikaisemmin syöpä todetaan. Rintasyövän tärkeä toteamismuoto on rintojen omatoiminen säännöllinen tutkiminen, mieluimmin kuukautisten jälkeen, jolloin rinnat aristavat vähiten. Jokaisen yli 20-vuotiaan naisen olisi hyvä tarkastaa rintansa kuukausittain.

  1. Tutki rinnat kuukautisten jälkeen, jolloin rintakudos on mahdollisimman pehmeä. Voit tutkia rinnat ensin peilin edessä yläruumis paljaana, kädet alhaalla riippuen. Nosta kädet ylös (pään yläpuolelle) ja tarkkaile liikkeen aikana sekä alkuasennossa seisten, onko rinnoissa muodonmuutoksia tai sisäänvetäytymiä. Tarkasta myös nännit ettei niissä ole muodonmuutoksia, pysyviä sisäänvetäytymiä tai esim. veristä vuotoa.

  2. Käy selin makuulle, siten rintarauhasten tutkiminen on helpompaa. Tutki rinta pehmein painalluksin ja liikkein. Mikäli kovettumia on, ne tuntuvat käden ja rintakehän välissä. Tee tutkimus sekä toinen käsi alhaalla että ylhäällä.

  3. Tunnustele lopuksi kainalokuopat samoin kuin rinnatkin. Rintasyöpä voi aiheuttaa suurentuneita imusolmukkeita kainalokuoppaan. Suurentuneet imusolmukkeet tuntuvat pikkurillinpään/sormenpään kokoisina nysterminä.

Kaikki löytyneet kyhmyt eivät ole vaarallisia, sillä rinnoissa voi olla runsaasti sidekudos ja/tai rasvakyhmyjä, mutta jokainen löytynyt kyhmy pitää tarkistuttaa lääkärillä. Lääkärin tutkimuksen jälkeen tehdään tarvittaessa lisätutkimuksia kuten mammografiakuvaus ja/tai ultraääni- eli kaikukuvaus. Jos jokin tutkimuksista herättää rintasyöpäepäilyn tai rintarauhasen kyhmyn luonne halutaan varmistaa, otetaan kyhmystä neulalla solunäyte ultraääniohjauksessa. Jos rintasyöpä todetaan, hoitona on leikkaus ja mahdollisesti tapauksesta riippuen myös säde- ja/tai sytostaattihoito.

Kyhmy löytyi - mitä teen?

Teksti:  Anna Sjöstrand, syöpätautien pkl:n osastonylilääkäri

Milloin lääkäriin?

Lääkärin tutkimukseen on syytä hakeutua, jos rintaan on ilmaantunut kyhmy tai muu selkeästi tunnusteltava muutos.  Myös rinnasta tuleva erite, nännin sisäänvetäytyminen lyhyessä ajassa, rinnan tai nännipihan ihon selvä muuttuminen, ovat aihe jatkotutkimuksille.

Tutkimukset avohoidossa

Avoterveydenhuollossa (terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa) rintakyhmyn jatkoselvittelyyn kuuluvat lääkärin suorittama rintojen tunnustelu, mammografia ja rintojen ultraäänitutkimus, eli kaikukuvaus. Avohoidon lääkäri tutkii rinnat ja tekee lähetteen röntgentutkimuksiin. Mikäli nämä tutkimukset viittaavat pahanlaatuiseen muutoksen mahdollisuuteen, otetaan seuraavaksi neulanäyte patologin arvioitavaksi, röntgenlääkäri ottaa useimmiten näytteen ulträänitutkimuksen yhteydessä.

Paksuneulanäyte otetaan, koska se on luotettava menetelmä ja sen pohjalta saadaan jo käsitys mahdollisen rintasyövän tyypistä ja pahanlaatuisuudesta.  Jos yhdessäkään näissä tutkimuksissa herää epäily rintasyövästä tehdään lähete kirurgille jatkohoitoa varten.  Avohoidon lääkäri tai röntgenlääkäri tekee lähetteen.


Rintasyöpä mammografiakuvassa

Tutkimukset keskussairaalassa

Kirurginen hoito on ensisijainen hoito rintasyövässä. Ensikäynnillä erikoissairaanhoidon kirurgin luona kirurgi tekee arvion leikkaustyypistä, kainalon leikkaustyypistä ja myös siitä tarvitaanko lisätutkimuksia ennen leikkausta. Rintasyöpäleikkauksessa pyritään poistamaan rinnan kasvain sekä tutkimaan riittävässä laajuudessa kainaloimusolmukkeiden tilanne.

Syövän luonne ja levinneisyys sekä potilaan toiveet ohjaavat leikkausmuodon valintaa.  Vaihtoehtona on säästävä leikkaus (resektio, osapoisto) tai koko rinnan poisto. Kainalon tilanne selvitetään joko vartijaimusolmukebiopsialla tai kainalon tyhjennyksellä.

Onkologinen hoito alkaa leikkauksen jälkeen. Potilas kutsutaan syöpätautien lääkärin vastaanotolle. Syöpätautien lääkäri arvioi vastaanotolla onko tarvetta antaa onkologisia hoitoja leikkauksen jälkeen, kysymykseen tulevat sekä sädehoito että liitännäislääkehoito. 

Liitännäislääkehoitona käytetään sytostaatti- eli solunsalpaajahoitoa, rintasyövän hormonihoitoa tai molempia. Liitännäislääkehoidon ja sädehoidon tarve arvioidaan rintasyövän ennustetekijöiden avulla ja se suunnitellaan yksilöllisesti kasvaimen ominaisuudet ja potilaan kokonaistilanne huomioiden.

Seuranta

Seuranta suunnitellaan yksilöllisesti ja se tapahtuu joko erikoissairaanhoidon puolella (syöpätautien poliklinikalla) tai avohoidossa. Seuranta-aika on 5-10 vuotta.

Seurannan aikana suoritetaan mammografia 1-2 vuoden välein, lisäksi kontrolloidaan perusverikokeet (verenkuva ja maksa-arvot).

Blogi