Soite ➔ Viestintä ➔

Senioriasuminen tuo turvaa ja vapautta

26.4.2019


Ruokasalissa on juuri juotu päiväkahvit ja suurin osa asukkaista on mennyt levolle omaan asuntoonsa, mutta yhdestä pöydästä ruokasalin perukoilta kuuluu laulua. Pöydän ääreen on kokoonnuttu laulamaan vanhoja tanssikappaleita porukalla.

Viereisessä televisiohuoneessa katsellaan mustavalkoelokuvaa. Sanomalehdet saavat olla rauhassa lehtitelineessä, sillä lehdenlukijat ovat lukeneet päivän uutiset jo aamuvarhaisella. Aulan ilmoitustaululla on etsintäkuulutus, jossa kaipaillaan Pidro-korttipelin osaajia.

Tällaista on arki Kokkolan Kuusikummussa. Yhteisistä tiloista löytyy aina seuraa ja tekemistä, mutta oman kodin rauhaankin saa vetäytyä.

Kuusikumpu on koti yli 70 ikäihmiselle. Heistä osa asuu yhdessä puolisonsa kanssa, mutta suurin osa asukkaista asuu omissa asunnoissaan. Kuusikummun tarjoamaa senioriasumista voisi kuvailla kotona asumisen ja tehostetun palveluasumisen välimuodoksi. Senioriasuminen antaa mahdollisuuden itsenäiseen elämään, mutta tuo myös muiden asukkaiden sekä hoitohenkilökunnan tukiverkon ympärille.

Palveluesimies Kirsi Hyyppä kertoo, että tavanomaisesti ennen seniorikotiin muuttamista ikäihminen on ollut yksinäinen kotonaan. Elämänpiiri on kaventunut ja juttukaveria ei ole ollut. Päivät ovat menneet helposti makoiluksi ja joissakin tapauksissa lohtua yksinäisyyteen on saatettu hakea alkoholista.

- On aina yhtä hienoa nähdä positiivinen muutos ihmisissä, kun he pääsevät vuorovaikutukseen toisten kanssa. Kun aktiivisuus lisääntyy, toimintakyky paranee ja fyysinen olemuskin muuttuu.

Saara Parkkinen on asunut Kuusikummussa vuoden ajan. Hänen asunnossaan on tupakeittiö ja makuuhuone. Kuusikummussa asunnot ovat asukkaiden näköisiä ja Parkkinenkin toi tutut huonekalut mukanaan Kuusikumpuun muuttaessaan.


Kuusikummussa kannustetaan omatoimisuuteen. Se tarkoittaa, että asukkaan puolesta ei tehdä kaikkea vaan asukasta kannustetaan tekemään itse niin paljon kuin mahdollista.

Toimintakykyä pidetään yllä myös viriketoiminnalla, jota järjestävät talon omat viriketoiminnanohjaajat sekä useat vapaaehtoiset ja järjestöt. Esimerkiksi SPR:n kautta opiskellaan kieliä maahanmuuttajien kanssa ja päiväkotilaisten kanssa käydään ulkoilemassa. Alakerran sauna lämpiää useampana päivänä viikossa ja myös kuntosali sijaitsee alakerrassa.

Täällä on vapaus touhuta. Toisaalta tietoisuus siitä, että muita on lähellä, riittää osalle asukkaista, kiteyttää palvelualuejohtaja Sari Kallinen.

Senioriasuminen soveltuu henkilöille, jotka kokevat kotona yksinäisyyttä ja turvattomuutta ja joilla avuntarve on päivittäistä, mutta ei jatkuvaa. Moni ikäihminen ottaakin itse tai yhdessä omaistensa kanssa yhteyttä, kun kotona pärjääminen on alkanut mietityttämään. 

- Kiinnostusta on paljon, vaikka senioriasumisen toimintamalli ei ole vielä kovin tunnettu, sanoo Kallinen ja muistuttaa, että useimmat ikäihmiset ovat asuneet ikänsä samassa talossa ja muutto omasta kodista on iso asia.
 
- Painotan aina, että muutos koskee ikäihmistä ja hänen täytyy olla valmis muuttoon, ei vain hänen läheistensä.

Tavanomaista kuitenkin on, että kotihoidon käynnit, tarvittaessa asuntoon hankittava turvapuhelin ja yöpartio tuovat turvaa ja mielenrauhaa, jolloin asettuminen uuteen ympäristöön helpottuu.

Suuri merkitys sopeutumisessa on myös Kuusikummun muilla asukkailla. Uusista ystävistä onkin tullut monelle tuki ja turva. He käyvät toistensa puolesta kaupassa tai yhdessä kävelyllä.

- Kun aikaa on mennyt, olen kuullut monen sanovan, että olisi pitänyt tulla tänne jo aikaisemmin, Hyyppä sanoo.

Blogi