Terveyspalvelut ➔ Röntgen ja kuvantaminen ➔

Angiografiatutkimukset

Angiografioita eli valtimoiden varjoainekuvauksia teemme radiologian yksikön keskussairaalan toimipisteessä. Ennen tutkimusta hoitajat suorittavat esivalmistelut ja antavat sinulle tarvittavat esilääkkeet. Muutamaa päivää ennen tutkimusta sinulta otetaan verikoe vuototaipumuksen ja munuaisten toiminnan määrittämiseksi.

Tutkimusten tavoitteena on useimmiten paikallistaa verisuonten ahtaumia tai tukoksia ja hoitaa niitä. Paikallispuudutuksessa valtimoon ruiskutetaan varjoainetta ja kuvataan varjoaineen kulkeutumista verisuonistossa röntgensäteilyä apuna käyttäen. Varjoaine saattaa aiheuttaa lämmön tunteen ruiskutusalueelle. Varjoaine poistuu elimistöstä virtsan mukana.

Tutkimuksen yhteydessä löytyneitä ahtaumia tai tukoksia on mahdollista avata esimerkiksi pallolaajennuksen ja suoneen laitettavan metalliverkon avulla. Muita angiografioiden yhteydessä tehtäviä toimenpiteitä ovat hyytymien liuotukset ja verenvuotojen tyrehdyttäminen. Angiografia kestää noin 1 – 2 tuntia. Olet hereillä tutkimuksen aikana ja vointiasi seurataan.

Tutkimuksen tai toimenpiteen jälkeen sinun tulee olla vuodelevossa yleisimmin 3 – 6 tuntia. Tutkimuksen jälkeinen lepo on tärkeä, jottei pistoskohta alkaisi vuotaa. Lepoaika määräytyy tehtävän tutkimuksen tai toimenpiteen mukaan.


Yhteystiedot

Keskussairaalan toimipiste
Mariankatu 16-20, 67200 Kokkola

Ajanvaraus:
ma-pe klo 8.00 - 15.00
puh: 040 653 4223